achtergrondafbeelding

MotoGP 20 – Gamereview

Meer realisme, meer snelheidsgevoel

23 apr 2020, 14:43  •  Nieuws
Bart Oostvogels Door Bart Oostvogels. Een échte nieuwsjager en liefhebber van auto’s én motoren. Hoe lichter, hoe beter. Rijdt een Yamaha MT-09 in de kleur Ice Fluo.

Hoewel het 2020-kampioenschap van MotoGP nog officieel van start moet gaan – de meeste races zijn namelijk uitgesteld door het coronavirus – kun je al wel thuis alle circuits met de MotoGP-rijders opzoeken. MotoGP 20 is namelijk per direct verkrijgbaar. Hoe goed is deze game? MotorRAI.nl laat weten of je deze game in huis moet halen.

Nog niet volledig

Eerst even een belangrijke mededeling. Sommige content wordt na de release van MotoGP 20 toegevoegd vanwege het uitstel van het officiële MotoGP Championship vanwege COVID-19. De makers van de game laten aan ons het volgende weten: begin mei volgt er een volledige update voor MotoGP voor het 2020-seizoen, eind mei volgt er een update van Moto2 en Moto3 voor het 2020-seizoen en de toevoeging van de Red Bull MotoGP Rookies Cup. Eind juni 2020 voegen de makers daar de elektrische klasse aan toe: de MotoE. In het begin is dus nog niet alle content voorhanden.

Oordeel geven

En toch kunnen we met de al wel beschikbare content een goed oordeel geven van MotoGP 20. Wie deze game voor het eerst speelt, zal namelijk merken dat de makers goed hun best hebben gedaan om het niveau van realisme te verhogen. En dat is knap, helemaal bij een motorgame.

“MotoGP, Moto2, Moto3, MotoE en de Red Bull MotoGP Rookies Cup zijn inbegrepen.”

Realisme toevoegen

Heel veel auto-gerelateerde racegames zijn te spelen met een stuurwiel met force feedback voor een realistische ervaring. Je voelt de auto dan maximaal aan. Met motoren is dat anders. Daar ben je aangewezen op de controller. Realisme verwerken in de besturing van een motor is dan bijzonder uitdagend. Dat realisme haalbaar is, bewijzen Ride 3 en TT Isle of Man Ride on the Edge 2. Ten opzichte van MotoGP 19 is het de makers van de nieuwe motorracegame MotoGP 20 – werkzaam voor Milestone – gelukt om deze motorracegame realistischer aan te laten voelen dan ooit. Dit is met de recht de beste MotoGP tot nu toe. Maar waar komt dat door?

Remgevoel

De besturing van de bloedsnelle motorfietsen voelt veel beter aan. Je stuurt het gewicht van de bestuurder en motorfiets voortaan natuurlijker over het circuitasfalt. Nog een verbeterpunt: de remmen zijn veel beter geworden. Voorheen kon je flink in de ankers, zonder dat je onderuit ging. Nu is dat anders. Rem met mate, want wie de rem te enthousiast aanraakt zal zien dat een zogeheten stoppie ontstaat of dat de rijder onderuit gaat. En dat is niet handig als je na lang oefenen eindelijk op de eerste plaats rijdt.

“Voorheen kon je flink in de ankers, rem nu vooral met mate.”

Moeilijk?

MotoGP 20 is dus pittig? Ja, eigenlijk wel. Maar op de moeilijkheidsgraad heb je zelf invloed. Voor de maximale MotoGP-experience kies je natuurlijk voor een zo realistisch mogelijk ervaring. Elke MotoGP-rijder is bloedje snel, dan wil je niet dat je ze met twee vingers in de neus voorbij scheurt. Zet bij voorkeur ook zoveel mogelijk rijhulpsystemen uit. Pas dan ervaar wat voor beest je onder je kont hebt als je met bijna 300 km/u over het asfalt knalt.

Rustig opbouwen

Gelukkig kun je het tempo rustig opbouwen. Een MotoGP-racegame, gebaseerd op het seizoen van het betreffende jaar, zit namelijk vol met diverse raceklasses. Niet alleen de MotoGP-koningsklasse, maar ook de Moto3-, Moto2-, MotoE- (elektrisch) en Red Bull MotoGP Rookies Cup-klasse zijn inbegrepen. Wie de MotoGP nog te snel vindt, doet eerst op een ‘minder snelle’ machine ervaring op. Feitelijk gaat elke motorfiets als de brandweer, waarbij een MotoGP-machine in alle opzichten de overtreffende trap is. Man, wat gaan die dingen hard.

“Man, wat gaan die dingen hard.”

Meer toevoegingen

Het ontwikkelingsteam voegt nieuwe features toe die het realisme versterken. Denk aan brandstofmanagement, asymmetrische bandenslijtage en – voor het eerst in de geschiedenis van de franchise – aerodynamische schade die van impact is op uiterlijk en prestatie van de motorfiets. Jawel, wie in MotoGP 20 brokken maakt, moet op de blaren zitten. Als je valt, dan krijg je dat te zien met een toffe ‘crash cam’, heel gaaf gedaan. Je zou er haast vaker door willen vallen.

Concurrentie

In MotoGP 19 debuteerde A.N.N.A.: een afkorting van Artificial Neural Network Agent. Dit leverde direct een snellere, natuurlijkere en eerlijkere kunstmatige intelligentie (AI) op. In MotoGP 20 is A.N.N.A. nog verder uitgebreid. Je kan het verbruik van brandstof en banden nu strategisch managen, net als echte coureurs dat doen. Het begint bijna op het echte werk te lijken.

Grafische kwaliteiten

Oogt MotoGP 20 ook een beetje realistisch? Absoluut, in het bijzonder de motorfietsen. Die zien er haarscherp uit. Dat wordt goed duidelijk als je de fotomodus op het circuit gebruikt. Daarmee kun je alle actie tot in detail fotograferen. Er gaaf gedaan! Het pigment op het leder is te zien. Dat zegt genoeg. De aandacht voor de omgeving kan overigens beter. Gelukkig is daar onderweg niet veel tijd voor om te focussen, want met 200+ km/u moet je je aandacht erbij houden.

“De aandacht voor de omgeving kan beter.”

Aandacht voor historie?

De aandacht voor historische machines is groter dan ooit. Gelukkig, want dit is met recht een van de leukste aspecten van deze game. Je stapt altijd op een iconische machine van een beroemde rijder. Er is keuze uit 46 rijders en 43 historische motorfietsen.

Zelf aan de slag

In MotoGP 20 kunnen spelers naast stickers, helmen, racenummers en Lower-back patches ook de kleuren van de motorfietsen van hun Custom Team aanpassen, om geheel in eigen stijl op de baan te verschijnen. Een leuke toevoeging. Online spelen kan ook, maar in het begin ben je vooral even zoet met de Career Mode.

Career Mode

De nieuwe Career Mode plaatst spelers in de laarzen van een professionele coureur. Net als in de echte MotoGP is het niet genoeg om gewoon de snelste op het circuit te zijn, alleen met de beste beslissingen en een doordachte strategie kunnen spelers kampioen worden. Je tekent dus ook contracten, of niet. Kijk vooral naar het aanbod dat op tafel ligt. Spelers kunnen aanbiedingen ontvangen van zowel echte teams als van nieuwe teams die door de speler zelf zijn gemaakt. Als spelers een nieuw team kiezen, kunnen ze het uiterlijk van hun coureur en motor zelf vormgeven met verschillende graphic editors voor het aanpassen van de helm, racenummer, rugpatch, stickers en motorkleuren. De vaardigheden van de personal manager komen bijvoorbeeld van pas als de speler hem de opdracht geeft een sterker team te vormen, of een beter salaris te bedingen.

“De aandacht voor historische machines is groter dan ooit.”

Winter- en mid-season-tests

Door deelname aan de winter- en mid-season-tests kunnen spelers hun motorfietsen ontwikkelen, waarbij ze kunnen kiezen voor maximaal drie verschillende pakketten met verschillende combinaties van engines en frames, om aldus de perfecte instellingen voor het seizoen te vinden. Zodra het seizoen begint, kunnen spelers ook de prestaties van verschillende onderdelen verbeteren, ontwikkelpunten verdienen en uitgeven, en R&D-personeel inzetten om het hoogste niveau te bereiken. Aerodynamica, elektronica, motorvermogen en brandstofverbruik zijn slechts enkele voorbeelden van de vele technische onderdelen die spelers kunnen managen om hun motorfietsen te verbeteren.

Klaar voor actie

Alle circuits die in de MotoGP worden aangedaan, zitten ook in MotoGP 20. Dus ook TT Circuit Assen. Alleen al om die reden zou je MotoGP 20 in huis kunnen halen, bijvoorbeeld als je ook zelf met regelmaat op dit Nederlandse circuit te vinden bent. Dankzij MotoGP 20 kun je de racelijnen nog beter bestuderen voor nog snellere rondetijden. Dankzij de verschillende cameraperspectieven kun je kiezen wat het beste bij jou past. Elke camerapositie geeft nog meer snelheidsgevoel. De wind raast letterlijk langs je helm.

Conclusie

MotoGP 20 is in meerdere opzichten verbeterd ten opzichte van MotoGP 19, al kunnen de motorgeluiden nog wel wat meer emotie gebruiken. Het moet roffelen, knallen, ploffen, borrelen. We willen vuurwerk! De game is hoe dan ook completer dan ooit, ziet er beter dan ooit, maar het belangrijkste is dat de motorfietsen nog realistischer aanvoelen. En daar draait het in beginsel om. Om racen. Dus helm op. Trek die handschoenen aan. Hijs jezelf in een racepak. Niet te krap bij het kruis? Kies een gewenste motorfiets, een uitdagend circuit en gaan! Misschien kom je dan als de rijder op de onderstaande foto over de finish.

“Dit is met de recht de beste MotoGP tot nu toe”

MotoGP 20 is vanaf 23 april 2020 verkrijgbaar voor de PlayStation 4, Xbox One, Windows PC/STEAM, Google Stadia en Nintendo Switch.

Share Tweet Share Share E-Mail
Bovag logo
  • Klantbeoordeling 8,2
  • Altijd BOVAG Garantie
  • 10.500 aangesloten BOVAG garages
  • Heldere All-in prijzen