achtergrondafbeelding

MXGP 2019 – Gamereview

De beste motorcrossgame tot nu toe?

28 aug 2019, 8:23  •  Nieuws
Bart Oostvogels Door Bart Oostvogels. Een échte nieuwsjager en liefhebber van auto’s én motoren. Hoe lichter, hoe beter. Rijdt een Yamaha MT-09 in de kleur Ice Fluo.

Fan van motorcross? Dan kun je niet om MXGP 19 heen. Als dé officiële videogame van het Motocross Championship biedt deze game alle facetten die je van een motorcrossgame mag verwachten. Toch gaat MXGP 2019 nog net even verder.

MXGP 2019 is opvolger van MXGP Pro

In juli 2018 schreven we al over de voorganger van MXGP 2019, getiteld MXGP Pro. Over die game waren we al heel positief. Fraaie graphics, veel uitdaging en veel vrijheid. MXGP 2019 biedt eigenlijk niet heel veel vernieuwing ten opzichte van ‘Pro’, maar zet wel stappen op het gebied van graphics en de besturing.

First person view

Het grafische deel van MXGP 2019 ziet er gelikt uit, helemaal als je op de motor stapt in first person view. Dat is indrukwekkend knap gemaakt. Het snelheidsgevoel, opspattend zand, alles klopt. We ervaren bij het nemen van jumps zelfs zo’n typisch buikgevoel dat je ook hebt als je in de achtbaan de helling afschiet. Qua beleving zit het dus wel goed.

Veel oefenen

En dat geldt eigenlijk ook voor de besturing. Die is weer een tikkeltje beter geworden. Ben je een rookie? Geen probleem, laat dan alle hulpmiddelen aan staan. De meer ervaren spelers schakelen zelf, gebruiken zelf de koppeling en zorgen zelf voor de controle over de motor. We moeten wel toegeven dat het best even oefenen is om de besturing goed onder de knie te krijgen. In het begin zal je vaak achteraan rijden, maar na wat races begrijp je pas hoe je de crossmotor onder controle kunt houden en schuif je plekje voor plekje op.

Eigen personage maken

Wie de game voor het eerst opstart moet even een personage aanmaken. Een aantrekkelijk gezichtje kiezen, een opvallend kapsel, een rugnummer en natuurlijk een naam. En dan ben je klaar voor je eerste race. Je wordt meteen in het diepe gegooid, of in dit geval: in de zandbak. Kun je meteen even oefenen. Verlang je liever naar een bosrijke omgeving? Dan is er een oplossing.

Kleine open wereld

In MXGP Pro luisterde die oplossing naar de naam Compound. In MXGP 2019 is er sprake van een zogeheten Playground. Het idee blijft hetzelfde: een kleine open wereld waarin je diverse activiteiten kunt ondernemen en ook de fijne kneepjes van het vak kunt leren. In Pro was die omgeving wat klein, in MXGP 2019 hebben de makers al gekozen voor een wat grotere omgeving. Wat ons betreft mag die Playground nóg groter.

“De game biedt volop uitdaging op de officiële tracks en het nodige vertier daarbuiten.”

Playground

De omgeving van die Playground is geïnspireerd op de Esterel Mountains, gelegen in Frankrijk. Dat betekent veel rotspartijen, steile bergen, veel jumps en rivieren. Een avontuurlijke omgeving om je lekker even uit te leven. Challenges zijn er genoeg, zoals ‘Catch’em All’ waarbij je zoveel mogelijk collectibles moet verzamelen voordat de tijd op is. Bij het onderdeel ‘Gotta Go Faster’ moet je zo snel mogelijk langs alle checkpoints rijden. Aan uitdaging geen gebrek dus. Het is daarnaast gewoon fijn dat je even alles mag. Op de officiële tracks ben je gebonden aan het parcours, ook leuk, maar zo nu en dan is wat extra speelvrijheid wel zo lekker.

Track Editor

Vrijheid is er ook voor het ontwerpen van je eigen parcours. MXGP 2019 heeft namelijk een heuse Track Editor waarmee je een eigen track kunt maken. Die layouts kun je vervolgens delen met de online community zodat ook andere rijders op jouw track kunnen rijden. Een leuke toevoeging en het blijft boeiend om elke keer nieuwe layouts uit te proberen. Wat dat betreft biedt MXGP 2019 dus een ongelimiteerd aantal circuits.

MXGP 2019 – Track Editor Gameplay

Nederland

Als dé officiële game van het Motocross Championship is het natuurlijk logisch dat ook alle rijders en motoren in deze game verwerkt zijn. Net als de officiële tracks dus, waaronder het Eurocircuit in Valkenswaard. Ook met Nederlandse rijders als Brian Bogers (MXGP), Jeffrey Herlings (MXGP), Davy Pootjes (MX2) en Bas Vaessen (MX2) valt te spelen.

Conclusie

Wat ons betreft is MXGP 2019 de beste motorcrossgame tot nu toe. De game biedt volop uitdaging op de officiële tracks en het nodige vertier daarbuiten. Feit blijft dat het een game is voor de échte liefhebbers, maar wie de game speelt, geniet sowieso van het nodige spektakel. Wat ons betreft is het snelheidsgevoel op de motor met de onboardcamera de absolute highlight. Je zit dan echt middenin de actie. En dat wil je met een motorcrossgame.

MXGP19 is verkrijgbaar voor de PlayStation 4, Xbox One, PC en Steam.

Trailer MXGP 2019

Share Tweet Share Share E-Mail
Bovag logo
  • Klantbeoordeling 8,2
  • Altijd BOVAG Garantie
  • 10.500 aangesloten BOVAG garages
  • Heldere All-in prijzen