achtergrondafbeelding
Yamaha

De vernieuwde Yamaha MT-125 is een kleine straatvechter

Gemener uiterlijk en nieuwe krachtbron

16 okt 2019, 17:29  •  Nieuws  •  Door Niels van den Berg

Yamaha trekt het doek van de vernieuwde MT-125. Met een gemener uiterlijk en een nieuwe krachtbron belooft het een echt straatvechtertje te worden.

Aangescherpt uiterlijk

Wat direct opvalt aan de MT-125 is zijn aangescherpte uiterlijk. Yamaha nam afscheid van de grote centrale koplamp en monteerde de zogenoemde ‘twin-eye’-verlichting die we ook terugvinden op de MT-03 en MT-09. Behalve de koplamp kreeg de naked ook een 140 millimeter brede achterband en een nieuw ontworpen carrosserie met een korter achterdeel, waardoor hij een stuk agressiever en compacter oogt.

Ice Fluo

Via een nieuw LCD-instrumentenpaneel leest de bestuurder alle benodigde informatie af. Yamaha levert de MT-125 in de kleuren Ice Fluo, Icon Blue en Tech Black, waarbij wat ons betreft Ice Fluo het design het beste benadrukt.

Variable Valve Actuation

Ook technisch is het één en ander aan de MT-125 veranderd. De 125 cc ééncilinder produceert voortaan 11 kW (15 pk) en 11,5 Nm koppel. Yamaha rust hem met Variable Valve Actuation (VVA) uit, wat we al eerder op de YZR-R125 terugzagen.

10.000 tpm

VVA bestaat uit twee inlaatnokken met elk een eigen tuimelaar. De kleine nokkenas werkt tot maximaal 7.400 tpm, waarna automatisch de tweede nokkenas actief wordt. De technologie zorgt samen met een aangepaste kleptiming voor een soepelere vermogensafgifte en een redline van 10.000 tpm (1.000 tpm hoger dan het voorgaande ontwerp).

Rechtere zitpositie

Het motorblok leidt zijn vermogen naar het achterwiel via een zesversnellingsbak met nieuwe Assist& Slipper-koppeling. Die vraagt om een lichtere bediening, waardoor de MT-125 meer controle biedt bij het terugschakelen en rijden in de stad.

Dankzij een hoger geplaatst stuur, rechtere zitpositie en 41 millimeter upside-down voorvork moet de MT-125 scherper en dynamischer sturen. Een remschijf  met een diameter van 292 millimeter brengt je weer tot stilstand.

De vernieuwde MT-125 staat vanaf december 2019 bij de dealer. De prijzen maakt Yamaha begin november bekend.

Lees ook: 8 wereldpremières van Yamaha op Tokyo Motor Show 2019

Share Tweet Share Share E-Mail