achtergrondafbeelding

Motorfiets met waterstoftechnologie in de maak

Japanse merken onderzoeken zuigermotor op waterstof

27 mei 2023, 13:40  •  Nieuws  •  Door Wim Otten

Rijden met een motorfiets op waterstof. Als het aan Suzuki, Kawasaki, Honda en Yamaha ligt doen we dat over enkele jaren. Met een verbrandingsmotor!

Auto’s die rijden op waterstof zijn al te koop. Dat zijn de Toyota Mirai en Hyundai Nexo. Een brandstofcel zet waterstof met behulp van zuurstof uit de buitenlucht om in stroom voor de elektrische aandrijving. Het enige dat rest is water, dat in de vorm van damp uit de uitlaat komt.

Waterstoftechnologie en onderzoek

Past zoiets ook voor een motorfiets? Die vraag hebben de Japanse merken Suzuki, Kawasaki, Honda en Yamaha zichzelf gesteld en ook een beroep gedaan op Toyota vanwege hun expertise met waterstoftechnologie. Het leidde tot oprichting van het consortium HySE (Hydrogen Small mobility & Engine technology). Een samenwerkingsverband waarin experts van de merken de koppen bij elkaar steken om de mogelijkheden met waterstof voor onder meer tweewielers in kaart te brengen.

Benzinemotor op waterstof

Het vizier lijkt vooralsnog vooral gericht op het aanpassen van reguliere verbrandingsmotoren. Dus de welbekende motor met cilinders die benzine verstoken. Hoe kan je die geschikt maken voor het verstoken van waterstof? Leuk wel, want zo hou je het vertrouwde motorfietsgeluid en rijbeleving.

Brandstofcel lastig en listig

De reden om naar verbrandingsmotoren te kijken lijkt ook praktisch. Een brandstofcel is er eenvoudigweg nog niet in het formaat voor een motorfiets. En bij deze technologie moet je ook nog ergens een batterij en elektromotor zien weg te proppen. Ingewikkeld en duur is dat. In elk geval duurder dan aanpassen van een bestaande verbrandingsmotor.

De nodige hobbels

Toch zijn er volgens de nieuwe club HySE nog de nodige hobbels te nemen. Toepassing van waterstof brengt technische uitdagingen met zich mee, zeker bij gebruik in een verbrandingsmotor. De snelle ontbrandingstijd en een breed ontstekingsspectrum resulteert in een onstabiele verbranding. Ook de beperkte capaciteit van de brandstoftank bij motorfietsen vormt een uitdaging.

Deelstudies

Binnen HySE zijn kennis en expertise van alle leden waardevol om al deze uitdagingen het hoofd te bieden. Suzuki voert onder meer een deelstudie uit naar de functionaliteit, prestaties en betrouwbaarheid van waterstofmotoren. Andere leden leggen zich toe op het onderzoeken van de vereisten voor een waterstoftanksysteem en waterstoftanks voor kleine voertuigen. Ook wordt gekeken naar de benodigde hulpapparatuur die nodig is voor een veilig brandstoftoevoersysteem van de brandstoftank naar de waterstofinjectoren bij de cilinders.

Waterstof-Kawasaki

Bijzonder is de studie van een Kawasaki Supercharged Ninja H2 op waterstof. Het blok van de H2 op benzine is getransformeerd naar waterstofinjectie. Directe injectie is het en de waterstof komt uit drukcilinders die achter in de zijkoffers zijn geplaatst. Het is een experimentele motorfiets die ontwikkeld is in het kader van de zoektocht naar toekomstige ‘schone’ brandstofsoorten waar HySE dus nu op voortborduurt.

 

 

Share Tweet Share Share E-Mail
Bovag logo
  • Klantbeoordeling 8,2
  • Altijd BOVAG Garantie
  • 10.500 aangesloten BOVAG garages
  • Heldere All-in prijzen