achtergrondafbeelding
TT Isle of Man Ride on the Edge

TT Isle of Man Ride on the Edge – Gamereview

Durf maar eens vol gas te geven

12 mrt 2018, 14:52  •  Nieuws
Bart Oostvogels Door Bart Oostvogels. Een échte nieuwsjager en liefhebber van auto’s én motoren. Hoe lichter, hoe beter. Rijdt een Yamaha MT-09 in de kleur Ice Fluo.

De Isle of Man TT is een beroemde wegrace voor motorfietsen op het eiland Man, te vinden in de Ierse Zee. De wegrace wordt al vanaf 1907 gehouden. In de nieuwe motorracegame TT Isle of Man – Ride on the Edge beleef je het eiland en de races helemaal zelf. En ja, dat is een indrukwekkend avontuur.

We legden 25 keer digitaal het loodje, in één ronde

We gooien onszelf meteen in het diepe als we TT Isle of Man voor het eerst opstarten. We selecteren time trial, schakelen alle rijhulpmiddelen van de motorfiets uit voor een zo realistisch mogelijke rijervaring, kiezen het volledige, officiële parcours van ruim 60 kilometer en selecteren een serieuze machine met 200 pk. Bloedsnel dus. Welgeteld zijn we in ongeveer 25 minuten op z’n minst 25 keer van onze motorfiets gedonderd. We legden dus minimaal 25 keer digitaal het loodje. Jawel, dat was een heftige eerste rit.

“We zijn in ongeveer 25 minuten op z’n minst 25 keer van onze motorfiets gedonderd.”

TT Isle of Man – Launch Trailer

Een studie

Achteraf is het natuurlijk een onbezonnen actie, want de ruim 60 kilometers en 264 bochten van de beroemde Snaefell Mountain op Man leer je niet één-twee-drie uit je hoofd. Dat vergt op z’n minst uren zo niet weken oefening. Aan uitdaging is dan ook absoluut geen gebrek in TT Isle of Man. Om meer feeling met de motorfietsen, het wegdek én de route te krijgen, hebben de ontwikkelaars Bigben en het Franse Kylotonn Racing Games in totaal 9 fantasie-tracks toegevoegd om op te oefenen voor het hoofdevenement op het 60 kilometer lange traject.

“De ruim 60 kilometers en 264 bochten van Snaefell Mountain leer je niet één-twee-drie uit je hoofd.”

TT Isle of Man Ride on the Edge

Nürburgring Nordschleife

Het is natuurlijk best bijzonder dat er rondom één stratencircuit een racegame wordt gemaakt. De TT Isle of Man geniet wereldwijd echter zoveel bekendheid, dat er meer dan genoeg redenen te verzinnen zijn om het wel te doen. Van de 20,83 kilometer lange Nürburgring Nordschleife – een circuit met dezelfde status als de Isle of Man – zou eigenlijk ook een op zichzelf staande game moeten verschijnen. Ook dat is een circuit met heel veel historie. Ideetje, Bigben en Kylotonn? Sowieso is de TT Isle of Man met auto’s ook bijzonder uitdagend.

“Van de Nürburgring Nordschleife – een circuit met dezelfde status als de Isle of Man – zou eigenlijk ook een op zichzelf staande game moeten verschijnen.”

40 officiële motorfietsen

Weer terug naar TT Isle of Man. De game telt in totaal 23 coureurs en 40 officiële motorfietsen. Dat is meer dan voldoende. TT Isle of Man biedt verder online-races voor maximaal 8 spelers én een carrièrestand waarin je nieuwe motorfietsen kunt ontgrendelen en de legendarische Isle of Man Tourist Trophy kunt winnen. Heel uitgebreid is de carrièrestand niet. In deze game draait het eigenlijk maar om één ding: de ruim 60 kilometers en 264 bochten van Isle of Man Tourist Trophy leren kennen én winnen. En laat dat nu ook het leukste aspect van deze game zijn.

> LEES OOK: GRAVEL – GAMEREVIEW

TT Isle of Man – Bikes showroom

100 doden

Deelnemen aan de Isle of Man TT is in het échte leven zeer speciaal, maar ook dubbelzinnig. Wie er wint, maakt zichzelf onsterfelijk, maar weet dat de race al aan diverse motorrijders het leven heeft gekost. In de complete geschiedenis van de race zijn er al meer dan 100 doden gevallen. Ook motorrijders en autobezitters die in privétijd hard over het eiland rijden – buiten de bebouwde kom is er (nog) geen snelheidslimiet – zijn in de afgelopen jaren al diverse rijders omgekomen.

“Isle of Man is geen ideale locatie voor een motorrace.”

Ruimte voor fouten? Echt niet

Dat is niet heel vreemd, want ruimte voor het maken van fouten is er nauwelijks. Je vliegt bij een foutieve stuuractie óf meters de diepte in, óf knalt op één van de vele muurtjes die er langs het parcours staan. Daarnaast heeft het eiland bijzonder kleine en nauwe straten. Geen ideale locatie voor een motorrace, maar wel sensationeel spannend.

Geef eens vol gas, als je durft!

Nu we het over sensatie hebben, moeten we direct het volgende kwijt. TT Isle of Man biedt een ongekend goede en intense snelheidssensatie. Daarbij blijft het beeld van de game uitstekend in balans. Met 300 km/u door de smalle straten scheuren is zo indrukwekkend dat we de gashendel nauwelijks durven aanraken. Echt, je durft bijna geen volgas te geven. Leuk detail is dat je tijdens de rit over het 60 kilometer lange parcours ook meldingen krijgen door welke plaats je rijdt. Zo leer je het eiland op je duimpje kennen.

> LEES OOK: RIDE 2 – GAMEREVIEW

Prachtige graphics

De makers hebben het eiland Man tot in detail nagemaakt. De wegen zien er fantastisch uit en de dorpen ademen volop sfeer. De motoren ogen ook uitstekend. Zelfs de structuur in het rubber wordt uitstekend in beeld gebracht. Mooi gedaan. Op het gebied van graphics stelt TT Isle of Man dus echt niet teleur.

“Zelfs de structuur in het rubber wordt uitstekend in beeld gebracht.”

Conclusie

We kunnen hier heel kort over zijn. Dit moet je gewoon ervaren! Nog nooit speelden we een racegame met zoveel snelheidssensatie als TT Isle of Man – Ride on the Edge. Niet alleen is Man een prachtig eiland om te verkennen, het is ook nog een historische plek. Jij kan in deze game een deel van die historie zelf beleven. Leuk detail is dat Bigben en Kylotonn binnenkort ook zijspanraces aan de game gaan toevoegen. Vanaf mei 2018 kunnen bezitters van de game deze als gratis DLC downloaden. Dat geeft ongetwijfeld weer een nieuwe dimensie aan deze toch al behoorlijk complete en uitdagende motorracegame. Een extra reden om de game in huis te halen. Wij wagen nog een poging. 264 bochten, here we come!

TT Isle of Man is nu verkrijgbaar voor € 69,99 op PlayStation 4 en Xbox One. Vanaf 27 maart is de game ook verkrijgbaar voor PC voor de prijs van €39,99.

TT Isle of Man Ride on the Edge

PLUS
+ Eiland Man tot in detail nagemaakt
+ Indrukwekkende snelheidssensatie
+ Voor de echt fans een must
+ Mooie besturing van motoren
+ Realistisch

MIN
– Met alle rijhulpsystemen uitgeschakeld echt moeilijk
– Niet voor de onervaren game

TT Isle of Man – Full Lap Commented by John McGuiness

Share Tweet Share Share E-Mail
Bovag logo
  • Klantbeoordeling 8,2
  • Altijd BOVAG Garantie
  • 10.500 aangesloten BOVAG garages
  • Heldere All-in prijzen