achtergrondafbeelding

Rocky Robinson durfde het: meer dan 600 km/uur op de motor

En welke vrouw reed het snelst en wie was het snelst op een elektrische motor

10 dec 2022, 15:00  •  Nieuws  •  Door Wim Otten

Het wordt eigenlijk wel weer eens tijd voor een nieuw wereldsnelheidsrecord voor motorfietsen. Het staat sinds 2010 op 605,679 km/uur en is gevestigd door Rocky Robinson op een soort tweewielige raket met twee Suzuki Hayabusa-blokken. Samen goed voor een slordige 900 pk.

Het wereldsnelheidsrecord voor motorfietsen is op 25 september 2010 gevestigd op de Bonneville Speedway op de Salt Lake zoutvlakte in de staat Utah. Daar zijn heel wat records geboekt, niet alleen met motoren maar ook met auto’s. Met een auto is daar zelfs 1223,657 km/uur als record gevestigd door Andy Green met een straalmotor aangedreven Thrust SSC. Dat was al in 1997 en is ook sindsdien nog niet gebroken.

Bekijk hier de video van Rocky Robinsin. SPECTACULAIR!

 

Snelheidsrecord in soort rijdende sigarenhuls

Maar goed, dik 600 km/uur op twee wielen is onvoorstelbaar hard. Rechtop zittend is dat niet te doen, dus lag Robinson in een soort rijdende sigarenhuls, die bij stilstand rechtop werd gehouden door twee opklapbare zijwieltjes. Deze TOP 1 Ack Attack heeft de Bonneville Speedway twee keer afgelegd, waarna de snelheden van beide stints zijn gemiddeld. Want alleen dan wordt een snelheidsrecord erkend.

Snelste vrouw op twee wielen

Het wereldsnelheidsrecord op een motorfiets voor een vrouw is overigens van recentere datum. Valerie Thompson reed op haar BUB 7 Streamliner 528,616 km/uur. Dat record boekte zij in 2018 op de Dry Lake racetrack in Australië. De BUB 7 had een V4 van 3,0-liter met een slordige 500 pk.

Snelste op een elektrische motor

Dit record is nog jonger. Logisch, want zo lang zijn er nog geen elektrische motorfietsen. Het record is in november 2021 gevestigd. Ex-MotoGP-coureur Max Biaggi reed toen 455,737 km/uur op een Voxan Wattman. En zo kon Biaggi weer een streepje toevoegen aan zijn flinke lijst overwinningen. Hij heeft vier wereldtitels in de 250 cc wegraceklasse en twee wereldtitels in het WK Superbike. In de MotoGP is hij niet verder gekomen dan tweede.

Share Tweet Share Share E-Mail
Bovag logo
  • Klantbeoordeling 8,2
  • Altijd BOVAG Garantie
  • 10.500 aangesloten BOVAG garages
  • Heldere All-in prijzen