achtergrondafbeelding
MV Agusta 500 cc

MotorRAI in Miniatuur: MV Agusta 500 cc. 4 cilindri 1964

De wereldkampioen in de 500 cc-klasse van 1964

9 jun 2019, 8:41  •  Nieuws
Door Paul Spek.

Met deze Italeri-bouwdoos maak je een prachtig schaalmodel van de motor waarmee Mike Hailwood in 1964 de eerste zes 500 cc-races won en wereldkampioen werd.

Jarenlange dominantie

Oorspronkelijk was de MV Agusta 500 cc voorzien van cardanaandrijving. In 1956 werd hij af fabriek voorzien van kettingaandrijving en een telescopische voorvork. De motor domineerde vervolgens jarenlang de 500 cc-klasse in de racerij, met rijders als Mike Hailwood, John Surtees en Giacomo Agostini. MV Agusta won van 1956 tot 1965 maar liefst negen keer de wereldtitel in de koningsklasse.

“Deze motor domineerde jarenlang de 500 cc-klasse, met rijders als Mike Hailwood, John Surtees en Giacomo Agostini”

Voor gevorderde bouwers

De plastic bouwdoos van de Italiaanse fabrikant Italeri (artikelnummer 4630) is bedoeld voor gevorderde bouwers (level 4). Maar zoals gebruikelijk bij Italeri is de doos voorzien van een prima handleiding. De meer dan honderd onderdelen zijn vervaardigd in de originele kleuren. Natuurlijk is het altijd mooier om alle onderdelen nog eens te spuiten in de juiste kleur, want je krijgt ze natuurlijk nooit onbeschadigd uit het rekje. Sowieso moet je de onderste helft van de kuip wit maken, conform het voorbeeld.

Mike Hailwood

Er zijn natuurlijk ook metaalgrijze en aluminiumkleurige onderdelen in de bouwdoos aanwezig, evenals de nodige veertjes en leidinkjes. En de banden zijn vervaardigd van zacht rubber, heel realistisch. De motor stelt het exemplaar uit 1964 van Mike Hailwood voor, inclusief decals en racenummers.
Aangezien de schaal 1 op 9 is, is het gebouwde miniatuur ruim 22 centimeter lang. Prijzen variëren enorm, op de Italeri-site staat ie voor 47 euro, maar daar is ie tijdelijk niet leverbaar. Op andere sites vin je hem voor uiteenlopende prijzen, van tachtig tot over de honderd euro.

“Zoals gebruikelijk bij Italeri is de bouwdoos voorzien van een uitstekende handleiding”

Share Tweet Share Share E-Mail