achtergrondafbeelding
MotorRAI in Miniatuur - Laverda 750 Competition van Heller

MotorRAI in Miniatuur: Laverda 750 Competition van Heller

Een regelrechte klassieker voor geoefende bouwers, opnieuw door Heller uitgebracht

20 okt 2019, 8:53  •  Nieuws
Door Paul Spek.

Heller, de Franse fabrikant van plastic bouwdozen, verkeerde in zwaar weer en is onlangs overgenomen door de Duitse distributeur Glow2be. Dat Heller van tijd tot tijd oude bouwdozen opnieuw uitbrengt, heeft daar echter niets mee te maken.

Veelvuldige winnaar

In 1967 lanceerde Laverda de tweecilinder 750 SF. Een sportversie daarvan, de 750 Competition, verscheen in 1970. Die was voorzien van onder meer een gestroomlijnde kuip en dito zadel en grote remtrommels voor en achter. Tussen 1970 en 1974 won de Competition vrijwel elke endurance-race in Europa.

Schaal 1 op 8

Een dankbaar onderwerp dus voor een bouwdoos. Heller heeft deze schitterende klassieker verkleind tot schaal 1 op 8, wat inhoudt dat ie ongeveer 26 cm lang is. Oorspronkelijk bracht Heller deze bouwdoos al in 1973 uit. Op de doos van de heruitgave staat vermeld dat het bouwpakket uit 298 onderdelen bestaat en verder voorzien is van verf, lijm, penselen en decals.

“Tussen 1970 en 1974 won de Laverda 750 Competition vrijwel elke endurance-race in Europa; een dankbaar onderwerp dus voor een bouwdoos”

Extra bewerking

Dat grote aantal onderdelen is niet voor niets. Want wat opvalt, is dat de koelribben van de parallelle tweecilinder allemaal losse onderdeeltjes zijn, net als bijvoorbeeld alle zijden van de accu. Alleen de krachtbron bestaat al uit ruim honderd delen. Veel onderdelen vergen wel wat extra bewerking voordat ze strak zijn en goed passen, maar je moet niet vergeten dat dit een heruitgave is van een bouwdoos die ruim 45 jaar geleden is ontwikkeld.

Laverda 750 Competition

Geoefende bouwers

Uit reviews op internet blijkt dat deze Heller-bouwdoos geen gemakkelijk project is, maar meer voor de geoefende bouwer. Dat het resultaat er uiteindelijk zeker mag zijn, zie je in onderstaand Youtube-filmpje. Op internet wordt de Laverda 750 Competition aangeboden voor prijzen vanaf 53 euro, exclusief verzendkosten. Een bezoekje aan een goede modelbouwwinkel heeft echter altijd de voorkeur, al is het maar voor begeleidend advies.

“Deze Heller-bouwdoos is geen gemakkelijk project, meer iets voor geoefende bouwers, maar het resultaat mag er zeker zijn”

Share Tweet Share Share E-Mail