achtergrondafbeelding

MotorRAI in Miniatuur: Bimota Tesi 1D 906 SR 1:12 van Tamiya

Stroomlijn is geen dwangbuis

3 nov 2019, 9:37  •  Nieuws
Door Paul Spek.

Je zou denken dat een Japanse fabrikant van bouwdozen vooral Japanse producten kiest. Maar Tamiya brengt deze Bimota Tesi 1D 906 SR zelfs al voor de tweede keer uit.

Bimota met Hub centre steering

In 1990 bracht de Italiaanse motorfietsenfabrikant Bimota de Tesi op de markt. Het bijzondere aan deze motorfiets is de hub centre steering. Daarmee beweegt de bestuurder het voorwiel niet via een gebruikelijke verticale voorvork, maar via een ingewikkeld stangenstelsel naar links en rechts.

Fraai verzorgd bouwpakket

In de ‘1/12 Motorcycle Series’ brengt Tamiya onder nummer 14062 opnieuw de Bimota Tesi 1D 906 SR uit. Het is, zoals we van Tamiya gewend zijn, een fraai verzorgd bouwpakket. Het bevat een uitgebreide bouwbeschrijving, witte, metallic grijze, zwarte en transparante plastic delen, rubberen banden. Voor de speciale besturing zijn er metalen en aluminium onderdelen, die met schroefjes worden bevestigd.

“Een uitgebreide bouwbeschrijving, veel plastic onderdelen, rubberen banden en voor de besturing metalen en aluminium onderdelen”

Niet voor beginners

Dit is geen bouwdoos voor beginners, er zijn heel veel kleine onderdeeltjes die niet gemakkelijk te monteren zijn. De speciale besturing vereist ook de nodige handigheid, terwijl de stuuruitslag uiteindelijk – net als op het 1-op-1-exemplaar – beperkt is.

Afneembare body

De Bimota is voorzien van een volledige stroomlijnbody. Die dekt echter de fraaie techniek – een Ducati-motor – en het buizenframe volledig af. En dat is zonde. Gelukkig bedacht Tamiya dat ook en heeft het de zijpanelen van de kuip afneembaar gemaakt door het gebruik van kleine schroefjes. Daarmee is de stroomlijn geen dwangbuis.

“Dit is geen bouwdoos voor beginners, de montage van veel kleine onderdeeltjes vereist handigheid”

Decals

Voor de decoratie levert Tamiya decals – watertransfers – mee. Dat zijn best grote lappen, die je over allerlei vormen van de kuip moet draperen en dat is een lastig klusje. Hoe hoogwaardig de decals ook zijn, ze zijn kwetsbaar; demonteren van de zijpanelen heeft dan ook risico’s, maar je kunt dan wel de geweldige techniek zien.

Heruitgave

Tamiya meldt op zijn website dat de bouwdoos van de Bimota Tesi een ‘new item’ is, maar ook een heruitgave; oorspronkelijk verscheen het bouwpakket in 1993. Op de Tamiya-website staat ook vermeld dat de fabrikant binnenkort meer informatie en specificaties bekendmaakt.

“Decals zijn kwetsbaar; demonteren van de zijpanelen heeft dan ook risico’s, maar je kunt dan wel de geweldige techniek van Tamiya’s Bimota Tesi zien”

Share Tweet Share Share E-Mail
Bovag logo
  • Klantbeoordeling 8,2
  • Altijd BOVAG Garantie
  • 10.500 aangesloten BOVAG garages
  • Heldere All-in prijzen