achtergrondafbeelding

KTM 1290 Super Adventure S 2021: klaar voor een superavontuur

Geschikt voor wilde ritten of lange reizen

28 jan 2021, 10:21  •  Nieuws  •  Door Bart Oostvogels

Dit is de nieuwe KTM 1290 Super Adventure S. Een allround motorfiets: geschikt voor wilde ritten, avontuurlijke reizen of voor een simpele funrit. Aan kracht geen gebrek, want de machine levert 160 pk.

Opnieuw ontworpen ergonomie

Met het oog op betere rijeigenschappen is het chassis van de KTM 1290 Super Adventure S aangepast om de gewichtsverdeling en wendbaarheid te verbeteren. Om een scherpere bochtenervaring te geven, is de stuurkop 15 mm naar achter geschoven en is het voorste deel van de motor verplaatst. Bovendien draagt de langere opengewerkte swingarm bij aan een stabieler gevoel bij acceleratie. Het subframe is aangepast voor een lagere zadelhoogte, zonder daarbij in te leveren op duurzaamheid of gemak.

Brandstoftank van 23 liter

De rijder wordt beschermd door een nieuwe sleutelloos te vullen brandstoftank van 23 liter en bodyplaten die bijdragen aan de wendbaarheid van de motor. Elke centimeter van het plaatwerk is geanalyseerd om de rijervaring niet te hinderen. Het nieuwe zadel heeft twee niveaus en 20 mm afstelruimte, om extra comfort te bieden bij lange ritten.

Aanpasbaar

Ook aanpasbaar zijn de stuurschakelaars, het nieuwe TFT-scherm en het windscherm, dat ontwikkeld is met behulp van windtunneltests en dat 55 mm verstelbaar is. De KTM 1290 Super Adventure S presteert mede door de lager gelegen zwaartepunten en de verfijnde gewichtsbalans dan ook uitstekend.

Tractiecontrole

Tractiecontrole heeft de volgende modi: Rain, Street, sport, Offroad en Rally (optioneel). Voor 2021 is het model uitgerust met Adaptive Cruise Control. Dit op radar gebaseerde systeem is ontwikkeld in samenwerking met Bosch en past automatisch de veilige afstand tot opkomend verkeer aan op basis van vijf niveaus, die zijn af te stellen met de vernieuwde stuurschakelaars.

7-inch TFT-display

De rijervaring wordt verder verbeterd met het gloednieuwe 7-inch TFT-scherm, dat is aangesloten op de nieuwe Connectivity Unit voor naadloze koppeling met een smartphone. De grotere dashboardweergave heeft snellere en praktischere menusystemen en fraaie, overzichtelijke infographics om verschillende onderdelen van de motor aan te geven. Onder dit dashboard bevindt zich een opnieuw ontworpen opslagcompartiment met een USB-oplaadpoort.

V-twin

De gereviseerde en Euro5-erkende LC8 V-twin van 1.301 cc vormt het hart van de KTM 1290 Super Adventure S. De indrukwekkende 160 pk en 138 Nm komen nu uit een lichter pakket (-1,6 kg), dankzij een dunnere motorbehuizing en een nieuw oliesysteem. De motor ademt door een vernieuwde tweekoppige uitlaat en schakelt met behulp van een gereviseerd PANKL-versnellingsmechanisme, wat de optionele Quickshifter+ fors verbetert.

Onderhoudsintervallen

Nieuwe zuigers vergroten de betrouwbaarheid en de hele motor wordt beter gekoeld dankzij een nieuw water-/oliesysteem. De twee nieuwe radiateurs werken samen met het vernieuwde plaatwerk om warme lucht weg te voeren van de benen van de rijder. De powerstatus van de motor is compleet met onderhoudsintervallen van 15.000 km en een laag brandstofverbruik.

Motorcycle Traction Control

Verder is de leunhoekafhankelijke Motorcycle Traction Control voorzien van twee afzonderlijke controllers, één voor wielslippen en een andere voor de leunhoek, elk met eigen data en strategieën. De systemen voor bochten-ABS en offroad-ABS maken deel uit van de nieuwe Bosch Motorcycle Stability Control, maar Motor Slip Regulation is optioneel.

WP APEX

Ook nieuw: nieuwe generatie WP APEX-schokdempers met Semi-Active Technology. Deze SAT verbetert de demping door middel van nieuwe kleppen, terwijl de 6D-leunhoeksensor direct signalen naar de unit stuurt voor een goed overzicht van rijdergedrag.

KTM PowerParts

Een van de vernieuwde KTM PowerParts die speciaal zijn ontworpen voor de KTM 1290 Super Adventure S, is het Suspension Pro-pakket, dat extra demping biedt voor de vork en schokdemper, evenals automatische preload-afstelling en de optie om Anti Dive in of uit te schakelen. Het aanvullende Rally Pack met de RALLY-rijmodus en de relevante MTC-slipaanpassing, alle onderdelen van de Suspension Pro en Rally Packs en Quickshifter+, Motor Slip Regulation, Hill Hold Control en het adaptieve remlicht maken deel uit van het complete Tech Pack.

Prijs

De nieuwe generatie KTM 1290 Super Adventure S is vanaf maart 2021 wereldwijd verkrijgbaar bij KTM-dealers. De vanafprijs bedraagt 21.800 euro.

Share Tweet Share Share E-Mail
Bovag logo
  • Klantbeoordeling 8,2
  • Altijd BOVAG Garantie
  • 10.500 aangesloten BOVAG garages
  • Heldere All-in prijzen