achtergrondafbeelding

Yamaha XR9 Carbona door Bottpower, kit gewoon bestelbaar

Yamaha XSR900, maar dan next level!

24 dec 2020, 9:22  •  Nieuws  •  Door Bart Oostvogels

Beeld je even de Yamaha XSR900 in. Gebruik je fantasie. Alles mag, alles kan. Hoe ziet de machine er in jouw ogen dan uit? Bottpower – gespecialiseerd in customs op basis van Yamaha’s en Buell’s – bedacht deze XR9 Carbona. De motorfiets is gebouwd via Yamaha’s Yard Built-programma.

Yamaha Yard Built

De filosofie achter Yamaha’s Yard Built-programma is om te laten zien wat er mogelijk is wanneer de meest creatieve geesten van de custombranche worden losgelaten op een standaard productiemotorfiets. In de afgelopen jaren zijn er diverse motorfietsen gepresenteerd. De nieuwe XR9 Carbona door Bottpower is zeker één van de meest radicale Yamaha Yard Built-specials die we ooit hebben gezien.

Zo is het begonnen

De XR9 Carbona is compact, agressief en licht. Het verhaal begon in 2017 toen Bottpower-specials twee van de categorieën wonnen bij de iconische Pikes Peak International Hill Climb in Colorado, VS – één van ’s werelds oudste en beroemdste races over een verraderlijk wegparcours van 19,99 km, met 156 bochten en een hoogteverschil van 1.440 meter.

‘Plug and play’-kit

“De XR9 Carbona is geïnspireerd op onze Pikes Peak-overwinningen. We realiseerden ons dat de CP3-aangedreven Yamaha XSR900, met zijn sterke koppel en compacte chassis, de ideale basis vormde voor deze dynamische nieuwe Yard Built-special”, aldus Bottpower-manager David Sánchez. “Teneerste was ons doel een coole en snelle motorfiets te creëren met een moderne en agressieve uitstraling. Daarnaast wilden we ook een ‘plug and play’-kit kunnen ontwikkelen waarmee elke eigenaar van een Yamaha XSR900- of CP3-platform zijn of haar motorfiets kan transformeren in de XR9.”

Pitbull

Hugo van Waaijen, Bottpower’s senior designer: “Gebruikmakend van onze uitgebreide ervaring met composieten en 3D-printen, hebben we Yamaha R-series-elementen geïntroduceerd, zoals de verborgen ronde koplampen, om het gevoel te creëren van een racemotorfiets met een nummerplaat. De XR9 Carbona heeft veel optische massa rond het motorblok, wat betekent dat de voorkant gedrongen en de achterkant kort is. Vanuit het ¾ vooraanzicht deed hij ons denken aan een Pitbull met sterk gespierde schouders (de brandstoftank) en een gekromd uiterlijk, resulterend in een krachtig postuur.”

Bottpower Carbona XR9-kit

Hoewel veel van Yamaha’s Yard Built-motorfietsen ‘eenmalige’ specials zijn, bedoeld om eigenaren te inspireren zelf een eigen unieke motorfiets te creëren, kan de Bottpower Carbona XR9-kit rechtstreeks op elk bestaand XSR900- of CP3-basismodel worden aangebracht, zonder dat er aanpassingen aan het frame nodig zijn. De kit is zodoende geschikt voor een Yamaha XSR900, MT-09 of Tracer.

De set bestaat uit…

De XR9 Carbona-set bevat een brandstoftankafdekking met geïntegreerde carbon luchtinlaten, carbon zadel en achterkant inclusief alcantarazadel, achterlicht en richtingsaanwijzers, nummerplaat vooraan, met geïntegreerde LED-contourverlichting, radiatorafdekkingen met winglets, groot-/dimlichtkoplampen, kentekenplaathouder, tandwieldeksel en onderkuip.

De kosten

Wat moet deze te gekken kit dan kosten? Voor een kit voor de XSR 900 betaal je 4.975 euro. Een kit voor de MT-09 kost je 5.425 euro. Dit zijn wel vanafprijzen. Want met lakwerk en alle opties kom je voor de MT-09-kit uit op 7.585 euro.

Share Tweet Share Share E-Mail
Bovag logo
  • Klantbeoordeling 8,2
  • Altijd BOVAG Garantie
  • 10.500 aangesloten BOVAG garages
  • Heldere All-in prijzen