achtergrondafbeelding

Yamaha Ténéré 700 in historische Dakar kleuren

Rally Edition in blauw en geel als ode aan vermaarde XT600Z Ténéré

25 jun 2020, 9:36  •  Nieuws  •  Door Wim Otten

Met de blauwe en gele kleuren en het zwarte Yamaha speedblock is de nieuwe Ténéré 700 Rally Edition een ode aan Dakar-helden en hun machines van bijna 40 jaar geleden.

Sinds de introductie heeft de Yamaha Ténéré 700 al snel de positie verworven van bestverkopende middenklasse Adventure motorfiets in Europa. – met meer dan 8000 verkochte exemplaren tot nu toe. De Ténéré 700 combineert prestaties met wendbaar rijgedrag, opmerkelijke allround veelzijdigheid en een comfort op lange afstanden en is daarmee een groot succes.

Yamaha Ténéré 700 Rally Edition kleurrijk en lichter

De legende van Ténéré ontstond toen in 1983 de allereerste Yamaha Adventure motorfiets werd geïntroduceerd, de XT600Z. De kleuren van toen zijn exclusief voor de nieuwe Rally Edition. Verder is hij uitgerust met een reeks lichtgewicht componenten die betere bescherming bieden en zorgen voor meer rijdynamiek.

De Ténéré legende

De Ténéré is vernoemd naar de enorme zandvlakte in de zuidelijke Sahara, die zich uitstrekt van het noordoosten van Niger tot het westen van Tsjaad. Dankzij de grote brandstoftank, vorken met lange veerweg, schijfrem vóór en Monocross achtervering met één schokdemper was de XT600Z Ténéré uit 1983 de eerste speciaal gebouwde Adventure productie-motorfiets van Yamaha.

Parijs-Dakar Rally

Net als de oorspronkelijke XT500 moest de nieuwe XT600Z bewijzen dat hij de meest extreme omstandigheden in de Parijs-Dakar Rally kon doorstaan. Dat is gelukt. Hij heeft bijgedragen aan Yamaha’s ongeëvenaarde record van 18 podiumplaatsen tijdens de eerste 6 edities van het evenement.

Yamaha’s helden van Dakar 

1983 bleek ook het jaar te zijn dat de Rally Parijs-Dakar zijn gevreesde reputatie als meest extreme evenement in de motorwereld bevestigde. Het jaar waarin meer dan 40 deelnemers tot 4 dagen in de woestijn verdwaalden en 75% van de motorrijders de finish niet haalden. De motorrijders Serge Bacou en Jean-Claude Olivier van het team Sonauto Yamaha werden respectievelijk 5e en 7e op de nieuwe XT600Z Ténéré.

Heritage rally kleuren

De Ténéré 700 is geïntroduceerd in 2019. De Rally Edition heeft een speciale blauwe en gele kleurstelling als eerbetoon aan de Yamaha racemotoren die door Oliver en Bacou werden gereden in de Dakar-edities van ’83 en ’84. Yamaha liefhebbers zullen het iconische ontwerp van de XT600Z uit 1983 herkennen.

Verbeterde bescherming

De Ténéré 700 Rally Edition heeft een robuuste beschermplaat van 4 mm dik aluminium. Die biedt een hoge mate van bescherming aan de motor en de onderste framebuizen. Er is ook een zwarte aluminium radiatorbescherming, ontworpen om het binnendringen van stokjes of stenen te voorkomen, en de lasergesneden aluminium kettingbeschermer verhoogt de stijl van dit speciale model.

Rallyzadel

Het eendelige rallyzadel zorg voor een 20 mm hogere zitpositie. Die bedraagt nu 895 mm. Dit zorgt voor een rechtere positie van het onderlichaam waardoor het makkelijker is om vanuit zitpositie op de voetsteunen te gaan staan wanneer off-road wordt gereden. Verder heeft de Rally Edition een Akrapovič-slip-on demper. Andere extra’s zijn LED-richtingaanwijzers, speciale rubberen gripstukken voor de knieën en off-road handvatten.

Prijs en beschikbaarheid

De Yamaha Ténéré 700 Rally Edition zal vanaf juli 2020 beschikbaar zijn bij de Yamaha dealers voor een prijs van € 13.199,-.

Share Tweet Share Share E-Mail