achtergrondafbeelding
Yamaha MT-07

Yamaha Motor en Yamaha Music: daar zit muziek in

Van piano’s tot tweewielers

5 jan 2019, 9:00  •  Nieuws
Bart Oostvogels Door Bart Oostvogels. In de wieg gelegd als automotive journalist. Een échte nieuwsjager en liefhebber van auto’s én motoren. Hoe lichter, hoe beter. Rijdt een Yamaha MT-07.

Yamaha ken je als motorliefhebber vooral als motorenbouwer. Maar het merk doet meer. De tak Yamaha Music is nog altijd springlevend en maakt onder meer furore met het produceren van hoogwaardige vleugels. De verschillen tussen het logo van Yamaha Motor en Yamaha Music zijn heel klein, in beide gevallen zien we de beroemde stemvorken. Toch zijn de producten van Yamaha Motor en Yamaha Music heel verschillend. Hoewel: uit zowel de motoren als vleugels van Yamaha komt muziek.

Torakusu Yamaha

“De geschiedenis van Yamaha Music gaat terug tot 1887, toen Torakusu Yamaha de Nippon Gakki Company oprichtte als piano- en harmoniumfabriek in Hamamatsu, een stad in de prefectuur Shizuoka in Japan. Dit vroege begin als producent van muziekinstrumenten is nog altijd te herkennen in de drie in elkaar grijpende stemvorken van het Yamaha-logo”, aldus Yamaha in het merkmagazine INSIDER The lifestyle issue.

Torakusu Yamaha

Torakusu Yamaha

Even terug in de tijd

Het verhaal van Torakusu Yamaha – de oprichter van het latere Yamaha – is een hele leuke. Even terug in de tijd: Torakusu was zeer gefascineerd door westerse wetenschap en technologie. Hij begon zijn loopbaan als horlogemaker en reparateur van medische instrumenten. Later ging hij zich ook storten op muzikale instrumenten.

Harmonium

“Zijn eerste stap naar de productie van muziekinstrumenten zette hij toen hij gevraagd werd een harmonium te repareren”, aldus Yamaha. “Terwijl hij het beschadigde traporgel repareerde, maakte hij een tekening van het binnenwerk, waarvan hij vervolgens een eigen prototype bouwde.”

“De verschillen tussen het logo van Yamaha Motor en Yamaha Music zijn heel klein, in beide gevallen zien we de beroemde stemvorken”

Traporgel

Wat volgde was een indrukwekkende reis. Met zijn traporgel trok Torakusu over de bergen van Hakone om het instrument af te leveren aan de muziek­academie van Tokio, die later opging in de Tokyo National University of Fine Arts. Dit was het begin van iets moois.

Afsplitsing

In 1955 werd Yamaha Motor Co., Ltd afgesplitst van Yamaha Music als een zelfstandige fabrikant van motorfietsen. Yamaha Music groeide uit tot de grootste producent van muziekinstrumenten ter wereld. Tegenwoordig produceert Yamaha Music alle denkbare instrumenten, zoals piano’s, drumstellen, gitaren en blaasinstrumenten van koper en hout, violen en zelfs vibrafoons.

Yamaha

Gedeelde passie

Ondanks de splitsing in 1955 is de band tussen Yamaha Music en Yamaha Motor hechter dan ooit en ondernemen ze samen talloze projecten en activiteiten om hun gedeelde passie uit te dragen. Hoe? Nou, tegenwoordig is Yamaha Music de officiële sponsor van het Movistar Yamaha MotoGP Team en om die reden aanwezig bij de snelste races ter wereld. Yamaha Music reist in Europa bovendien mee met de Yamaha 2017 MT Tour om onderweg home entertainment producten van Yamaha te presenteren naast de geavanceerde motorfietsen.

Share Tweet Share Share E-Mail