achtergrondafbeelding
Husqvarna FC 450 ROCKSTAR EDITION 2019

Ruige machine: Husqvarna FC 450 Rockstar Edition

Special edition met serieuze hardware

17 apr 2019, 9:06  •  Nieuws  •  Door Bart Oostvogels

De eigenzinnige van oorsprong Zweedse motorproducent Husqvarna Motorcycles heeft een speciale limited edition van de FC 450 gebouwd: de Husqvarna FC 450 Rockstar Edition.

Rockstar Energy en Husqvarna

De speciale uitgave is gebouwd ter ere van de succesvolle samenwerking tussen Rockstar Energy en Husqvarna. De motorfiets vormt de basis voor de officiële Rockstar Energy Husqvarna Factory Racing-wedstrijdmotor waarop Jason Anderson gaat deelnemen aan het AMA Supercross Championship 2019.

Husqvarna FC 450 ROCKSTAR EDITION 2019

Hoogwaardige hardware

De hardware van de Husqvarna FC 450 Rockstar Edition mag er zijn, zo heeft de motorfiets een Magura-koppelingssysteem, een Factory 4.1 RCT-demper met FMF Resonance Chamber Technology en een blauw geanodiseerde titanium uitlaatdemper met een eindkap van koolstofvezel. Verder is de motorfiets uitgerust met een CP-gesmede box-in-box-zuiger.

Husqvarna FC 450 ROCKSTAR EDITION 2019

Composietsubframe

Het tweedelige composietsubframe bestaat uit 70 procent polyamide en 30 procent koolstofvezel en weegt net iets meer dan één kilogram. Verder bespeuren we Brembo-remklauwen met een 260 mm zwevende remschijf vóór en 220 mm dichte remschijf achter. Een standaard gemonteerde schijfbeschermer vóór voorkomt eventuele schade aan de remschijf.

Husqvarna FC 450 ROCKSTAR EDITION 2019

Instelbaar

Een 48 mm split air-voorvork is voorzien van vering met een luchtcapsule en een oliedrukkamer, voor een progressieve en constante vering, aldus Husqvarna. De demping is gemakkelijk instelbaar via één enkele luchtdrukklep voor de voorbelasting (op de linkerpoot) en een gemakkelijk toegankelijke klikker om de demping met 30 klikken aan te passen (op de rechterpoot). Bovendien wordt de luchtpomp om de luchtdruk in de vork te regelen, standaard meegeleverd. Een mechanische holeshot-systeem is eveneens standaard. Dit systeem drukt bij de start de voorvorken in en minimaliseert het omhoogkomen van het voorwiel. Een Pro Taper-stuur en geanodiseerde D.I.D. De DirtStar-velgen met 36 spaken maken het Rockstar-feest compleet.

Specificaties

Cilinderinhoud: 449.9 cm³
Bouwwijze: ééncilinder viertaktmotor
Boring: 95 mm
Slag: 63.4 mm
Starter: elektrische starter
Versnellingsbak: 5 versnellingen
Koppeling: meervoudige DDS-plaatkoppeling in oliebad, hydraulisch systeem van Magura
EMS:Keihin-EMS
Bouwwijze frame: Ruggengraatfame 25CrMo4-staal
Voorvering: WP-USD, AER 48, Ø 48 mm
Achtervering: WP-monoschokdemper met linksysteem
Veerweg voor: 310 mm
Veerweg achter: 300 mm
Voorrem: Schijfrem
Achterrem: Schijfrem
Diameter remschijf voor: 260 mm
Diameter remschijf achter: 220 mm
Ketting: 5/8 x 1/4″
Balhoofdhoek: 63.9 °
Bodemvrijheid: 370 mm
Zithoogte: 950 mm
Tankinhoud: circa 7 liter
Gewicht zonder brandstof: 101 kilogram

Husqvarna

Het oorspronkelijk Zweedse Husqvarna werd al in 1669 opgericht als wapenfabrikant. In 1903 presenteerde Husqvarna zijn eerste motorrijwiel. Vanaf 1953 werden Husqvarna’s ook populair in de motorcross – destijds een vrij nieuwe vorm van motorsport – en in 1959 won Husqvarna zijn eerste motorcross-wereldtitel. Er volgden nog veel andere titels in die tak van sport. In 1977 werd de volledige Husqvarna-groep – naast motoren maakte het concern bijvoorbeeld ook naaimachines en tuingereedschap – overgenomen door Electrolux, dat in 1987 de motorentak van Husqvarna doorverkocht aan Cagiva. De ‘Husky’s’ werden voortaan in Noord-Italië geproduceerd. Het kernteam van de ontwikkelingsafdeling van Husqvarna wilde in Zweden blijven en ging zelfstandig verder onder de merknaam Husaberg. BMW nam in 2007 Husqvarna over en deed het in 2013 over aan het bedrijf achter KTM: Pierer Industrie, waartoe ook Husaberg inmiddels behoort. Sindsdien heet de motorenfabrikant Husqvarna Sportmotorcycle GmbH en is het gevestigd in Oostenrijk. Sinds 2015 bouwt Husqvarna ook straatmotorfietsen.

Share Tweet Share Share E-Mail
Bovag logo
  • Klantbeoordeling 8,2
  • Altijd BOVAG Garantie
  • 10.500 aangesloten BOVAG garages
  • Heldere All-in prijzen