achtergrondafbeelding

Review – Yamaha TMAX Tech MAX (2022)

Scherper design en nieuwe, volledig digitale cockpit

19 mei 2022, 8:41  •  Motortests, Nieuws  •  Door Wim Otten

Hoe pakt de flinke upgrade voor een van de bestverkopende motorscooters uit: de Yamaha TMAX? Hoe goed is ie nu?

Je ziet die upgrade niet direct bij de Yamaha TMAX. Het design is anders maar niet radicaal. De primaire vormen zijn behouden. Het gaat om details, zoals de wat slankere kuip, smallere dubbele led-projectorkoplampen en nieuwe luchtgeleiders links en rechts naast de kuip. De richtingaanwijzers zijn bovendien in de kuip geïntegreerd. Kijk maar eens naar de verschillen op de foto’s: links de vorige TMAX, rechts de nieuwe.

Digitale cockpit voor Yamaha TMAX

Meer in het oog springt de nieuwe cockpit. De Yamaha TMAX, hier in de rijk uitgeruste Tech MAX-versie, heeft nu een 7-inch TFT-kleurenscherm met volledige smartphone-connectiviteit De dubbele analoge meters voor toerental en snelheid zijn verdwenen.

Smartphone-koppeling

Op dit digitale beeldscherm zie je alle applicaties van je smartphone, als die gekoppeld is. Dan kan je ook gebruik maken van de navigatiefunctie op je telefoon. We kennen het al van motorfietsen, maar bij motorscooters is de connectiviteit nog kersvers.

Bediening met joystick

De bediening en het scrollen door de menu’s en de functies gaat best makkelijk als je de werking hebt doorgrond. Handig is vooral het kleine joystickje links op de stuurbediening. Werkt erg fijn om omhoog en omlaag en van links naar rechts en weer terug door alle menu’s en menustructuren te laveren.

Yamaha TMAX koning met comfort

Voor comfort is nog een tandje bijgezet. De zitting is wat langer en dat geldt ook voor de treeplanken. Daardoor passen ook wat grotere schoenmaten op de TMAX. Bij het vorige model was de ruimte daarvoor vrij krap. Het is nu dus opgelost. De Tech Max is uitgerust met een elektrisch verstelbaar scherm, cruise control en verwarming van handvatten en zadel.

Smart Key

De Yamaha TMAX Tech MAX kun je starten met de sleutel op zak. Deze zogenaamde Smart Key is standaard. Je drukt op de centrale contact-/ontgrendelknop en daarna op de startknop rechts op het stuur. Voor het openen van de tankklep heb je ook geen sleutel nodig.

 

Motorblok even krachtig

De tweecilinder motor van de TMAX heeft een inhoud van 560 cc en levert 35 kW (47,6 pk). Dat betekent dat deze motorscooter nog met een A2 rijbewijs mag worden bereden. De TMAX ging al vlot van de plek en dat doet hij nog indrukwekkender. Knappe motorrijder die hem bij weet te houden bij de spurt vanaf stilstand naar 100 km/u.

Niks schakelen: groen licht en gas!

Je bent op zeker altijd als eerste weg bij een op groen springend verkeerslicht. Pk’s, trekkracht en een CVT-automaat zorgen voor een snelle reactie en een naadloos optrekken. De TMAX is ook op de snelweg heel wat mans. Ook bij hogere snelheden reageert hij gretiger dan je verwacht. Ben je een motor gewend, dan voel je je niet meteen ’tekort’ gedaan.

Voeten op de treeplanken

Helemaal ontspannen is het, als je de voeten naar voren zet tegen het schuine gedeelte van de treeplank. Dat is de cruiserzit. Onder het zadel kun je met gemak twee helmen kwijt. Verder is er nog een kleine opbergvak met een houder voor de smartphone in de kuip.

Laag zwaartepunt: lekker wendbaar

De Yamaha TMAX stuurt heel gemakkelijk. Dat komt door het lage zwaartepunt en doordat het motorblok in een aluminium frame hangt en niet deel uitmaakt van de aandrijving zoals je wel eens ziet bij minder krachtige scooters. De TMAX heeft een lichte achterbrug, zoals bij een motorfiets en is daardoor ook meer motor dan pure scooter.

Vergrendeling van middenstandaard

Behalve een stuurslot is er ook een elektronisch inschakelbare vergrendeling van de middenstandaard. Is die actief, dan krijgt niemand hem van de standaard. Dan kan een onverlaat er dus niet zomaar mee weglopen als bijvoorbeeld het stuurslot niet is ingeschakeld. Eerlijk gezegd zou die blokkeerbare standaard ook voor motorfietsen een idee zijn.

Conclusie

Voor de prijs van de Yamaha TMAX Tech MAX (nu vanaf 16.299 euro) koop je ook een prima en vaak krachtiger motorfiets. Wil je een uiterst makkelijk bestuurbare tweewieler met veel bergruimte, comfort en bescherming tegen weer en wind dan komt de Yamaha TMAX in beeld. Met als voordeel dat je hiermee ook nog lekker sportief kunt rijden en knoerthard kunt remmen. Want de dubbele remschijven voor en de enkele achter vertragen geweldig. Traction Control voorkomt doorslippen op glad wegdek en met je kunt kiezen uit diverse rijmodi, zoals Touring (rustige gasreactie) of Sport (felle gasreactie). Bij de Tech MAX krijg je veel extra comfort met het verstelbare windscherm, handvat- en zadelverwarming en cruise control. De functies kun je allemaal bedienen met schakelaars en de joystick aan de linkerkant op het stuur. Na een aantal dagen daalde het gemiddelde verbruik naar een keurige 1 op 21,5 en dat is exact het gemiddelde dat Yamaha opgeeft. Dan kom je nog best ver met de tankinhoud van 15 liter.

Share Tweet Share Share E-Mail
Bovag logo
  • Klantbeoordeling 8,2
  • Altijd BOVAG Garantie
  • 10.500 aangesloten BOVAG garages
  • Heldere All-in prijzen