Motorrijbewijs halen, wat komt daarbij kijken?
A-rijbewijs halen in zes stappen
Bij een motorrijbewijs zijn de regels totaal anders dan bij een autorijbewijs. Om te beginnen doe je meerdere keren examen. Hoe dat zit en werkt? We hebben het voor je op een rij gezet. Als je ziet wat er moet gebeuren, dan valt de prijs eigenlijk wel weer mee. Voor minder duizend euro moet het lukken.
Wat moet ik doen om rijbewijs A te halen?
Stap 1) Zoek een rijschool die ook motorrijles geeft. Kijk bijvoorbeeld op de site van de KNMV.
Stap 2) Vraag het theorie-examen aan bij het CBR. Dat moet je eerst halen, voordat je het praktijkexamen mag aanvragen.
Stap 3) Het lessen kan beginnen. Eerst doe je de speciale verrichtingen voor voertuigbeheersing (AVB). Op een afgesloten terrein leer je slalommen, achtje draaien, remmen, keren en lopen met de motor.
Stap 4) Theorie-examen doen en na slagen direct examen AVB (Algemene Voertuig Beheersing) aanvragen. Dat moet je eerst halen om met het lessen op de openbare weg te mogen beginnen.
Stap 5) AVB-examen (20 minuten) doen en lessen op de openbare weg. Vraag direct het laatste examen aan. Dat is AVD (Algemene Verkeers Deelneming).
Stap 6) AVD-examen doen (55 minuten). Dat is de finale toets en als je hiervoor slaagt kun je je rijbewijs bij de gemeente ophalen.
Drie motorrijbewijzen. Welke krijg ik?
Het motorrijbewijs is opgedeeld in drie delen. Die zijn ingevoerd om te voorkomen dat iemand op zijn achttiende met het rijbewijs net op zak direct op een Ducati Panigale van 200 pk kan stappen. Hoe zit het?
Rijbewijs A1
Theorie-examen: Vanaf 17 jaar
Praktijkexamen: Vanaf 18 jaar
Bevoegdheden: Je mag met deze rijbewijscategorie een motor van maximaal 125 cc, een maximaal vermogen van 11 kW en maximaal 0,1 kW per kilo ledig gewicht besturen. Ook mag je hiermee een motor met volledige elektrische aandrijving besturen, als deze een maximaal vermogen van 11 kW en minder dan 0,1 kW per kilo ledig gewicht heeft. Tot slot mag je een gemotoriseerde driewieler met maximaal 15 kW besturen.
Rijbewijs A2
Theorie-examen: vanaf 17 jaar. Ben je al 2 jaar in het bezit bent van rijbewijscategorie A1? Dan hoef je geen theorie-examen voor A2 te doen.
Praktijkexamen: vanaf 20 jaar.
Bevoegdheden: Je mag met de rijbewijscategorie A2 een motor met een maximaal vermogen van 35 kW en maximaal 0,2 kW per kilo ledig gewicht besturen. Ook mag de motor niet afgeleid zijn van een voertuig met meer dan het dubbele vermogen.
Rijbewijs A
Theorie-examen: alleen als je nog niet in het bezit bent van rijbewijscategorie A2 of A1. Dit kan dan vanaf 21 jaar.
Praktijkexamen: vanaf 21 jaar. Ben je al 2 jaar in het bezit van rijbewijs A2? Dan mag je een motor met onbeperkt vermogen besturen. Ben je nog niet 2 jaar in het bezit van de categorie A2? Dan mag je alleen motoren besturen voor de categorie A1 en A2 totdat je 24 jaar bent. Je krijgt de categorie A met de code 80 (alleen 3-wielige voertuigen) op het rijbewijs.
Bevoegdheden: Met deze rijbewijscategorie mag je een motor met onbeperkt vermogen besturen, maar ook een gemotoriseerde driewieler met meer dan 15 kW.
LEES OOK: De verschillende motorrijbewijzen (A1, A2 en A) uitgelegd