achtergrondafbeelding
Motorrijbewijs - A1, A2, A1

De verschillende motorrijbewijzen (A1, A2 en A) uitgelegd

Hoe zit dat nu precies?

23 aug 2018, 8:05  •  Nieuws  •  Door Bart Oostvogels

Voor auto’s bestaat er slechts één rijbewijs: rijbewijs B, eventueel met een aanvulling van een aanhangwagen (B+E). Voor motoren is dat een ander verhaal. Er zijn maar liefst drie verschillende motorrijbewijzen: A1, A2 en het A-rijbewijs. Hoe zit dat nu precies?

De verschillende A-motorrijbewijzen

Laten we beginnen met het benoemen van de verschillen.

A1 – Lichte motor

Met een A1-rijbewijs mag je een motorfiets rijden met maximaal 125 cc motorinhoud en maximaal 11 kW aan vermogen.

A2 – Middelzware motor

Met een A2-rijbewijs mag je rijden met een maximum vermogen van 35 kW.

A – Zware motor

Voor het A-rijbewijs geldt een onbeperkt vermogen. Je mag met alles rijden.

Leeftijd A1 rijbewijs

Het A-rijbewijs is aan leeftijd gebonden. Om het risico op jongere leeftijd te verkleinen zijn er bepaalde restricties op gelegd. Zo bedraagt de minimumleeftijd voor een rijles en het theorie-examen voor een lichte motor (A1) 17 jaar. Voor het praktijkexamen moet je 18 zijn.

Leeftijd A2 rijbewijs

Voor de middelzware motor (A2) mag je vanaf 19 jaar rijles nemen, mits je al in het bezit bent van het A1-rijbewijs. Zo niet, dan moet je zonder dit rijbewijs wachten totdat je 20 jaar oud bent. Heb je al een A1-rijbewijs, dan hoef je niet op nieuw theorie-examen af te leggen.

Leeftijd A rijbewijs

Het A-rijbewijs geldt voor motoren met een onbeperkt vermogen. De minimumleeftijd voor rijles bedraagt 21 jaar. Er zijn verschillen wanneer je praktijkexamen mag doen voor het A-rijbewijs. Als je doorstroomt van het A2-rijbewijs naar een A-rijbewijs maar je bent nog geen 2 jaar in het bezit van rijbewijs middelzware motor (A2), dan hoef je niet opnieuw theorie te doen en mag je met 21 jaar praktijkexamen doen. Als doorstroomt en je bent minimaal 2 jaar in het bezit van rijbewijs middelzware motor (A2), dan hoef je ook geen theorie te doen en mag je met 22 jaar een praktijkexamen doen.

Code 80

Je leest soms ook wel eens wat over code 80. Als je korter dan 2 jaar je rijbewijs middelzware motor (A2) hebt, dan mag je rijexamen op een zware motor doen als je 21 bent. Als je slaagt krijgt je een rijbewijs A met de aantekening code 80. Je mag dan de eerste 2 jaar alleen op zware motoren met 3 wielen rijden. Na 2 jaar vervalt de aantekening code 80 en mag je op alle zware motoren rijden. Heb je nog geen rijbewijs middelzware motor (A2) en wil je een rijbewijs A halen zonder de aantekening code 80? Dan moet je minimaal 24 jaar oud zijn om rijexamen te mogen doen.

Handig om te weten

Je hebt voor je motorrijbewijs ook een motor theoriecertificaat nodig, ook al heb je al een autorijbewijs. De motor theorie focust zich namelijk op andere situaties waar je als motorrijder in terecht komt, zoals je positie op de weg. Het is dus belangrijk om voor je motor theorie te oefenen, zodat je snel door kunt met je praktijkexamen verkeersdeelneming. Het theoriecertificaat is 1,5 jaar geldig en het praktijkexamen voor een motorrijbewijs bestaat uit twee delen: een praktijkexamen voertuigbeheersing (bijzondere verrichtingen, ook bekend als AVB) en een praktijkexamen verkeersdeelneming. De uitslag van het zogeheten AVB-examen is 1 jaar geldig. Je mag alleen het examen verkeersdeelneming doen als je bent geslaagd voor de bijzondere verrichtingen en het AVB-examen mag je al doen als je je motor theorie nog niet hebt gehaald. Meer weten? Rijksoverheid heeft een handige pagina waarop alle informatie staat.

 

LEES OOK: Motorrijbewijs halen, wat komt daarbij kijken?

VIDEO: Zo gaat het bij het praktijkexamen motor van het CBR

Share Tweet Share Share E-Mail
Bovag logo
  • Klantbeoordeling 8,2
  • Altijd BOVAG Garantie
  • 10.500 aangesloten BOVAG garages
  • Heldere All-in prijzen