achtergrondafbeelding
Yamaha YZF-R1M van Tamiya

MotorRAI in Miniatuur: Yamaha YZF-R1M van Tamiya

Japanse top-bouwdoos van een topmotorfiets

17 mrt 2019, 7:30  •  Nieuws
Door Paul Spek.

In 2015 introduceerde Yamaha de YZF-R1M, die het met de kennis uit de MotoGP-racerij ook voor circuit-gebruik geschikt had gemaakt. De bekende 1/12 Motorcycle Series van Tamiya is onlangs uitgebreid met een schitterend plastic bouwpakket van deze Yamaha.

De bouwdoos

Eenmaal gebouwd meet deze motorfiets op schaal 1 op 12 ruim 17 centimeter in de lengte. De breedte van het model bedraagt 68 mm en de hoogte 97 mm. Tamiya heeft de compacte Yamaha YZF-R1M zeer nauwkeurig weergegeven. De viercilindermotor van 998 cm3 is uitstekend gedetailleerd. Je moet hem niet met lijm, maar met schroefjes aan het frame bevestigen. Ook de swingarm achter – met schroefveer – wordt met schroefjes aan het frame bevestigd.

“Een fraaie standaard behoort ook tot het bouwpakket – niet alleen om de motor tentoon te stellen, maar ook om een handje vrij te hebben tijdens het bouwen”

Fraaie standaard

De stroomlijn is voorzien van aparte verlichtingsunits en de rubberen Bridgestone Battlax Racing Street RS10-banden zijn voorzien van het juiste (schaarse) profiel. Een fraaie standaard voor de motor behoort ook tot het bouwpakket – niet alleen om de motor tentoon te stellen, maar ook om een handje vrij te hebben tijdens het bouwen.

Yamaha YZF-R1M van Tamiya

Een- of tweezits

De fijnste details – zoals de displays in het dashboard – zijn weergegeven in de vorm van decals, net als de decoraties op de motorfiets zelf. De bouwer kan ervoor kiezen om óf de eenzitter of de versie met buddyseat te maken – voor beide versies zijn onderdelen meegeleverd. De kit is te koop voor zo’n 45 euro. Tamiya 1/12 Motorcycle Series no.133, Yamaha YZF-R1M.

Share Tweet Share Share E-Mail