achtergrondafbeelding
MotorRAI in Miniatuur Yamaha RZ250, Tamiya, schaal 1 op 12 2

MotorRAI in Miniatuur: Yamaha RZ250, Tamiya, schaal 1 op 12

Tweetakt meesterstuk in plastic, rubber en vinyl

26 mei 2019, 8:17  •  Nieuws
Door Paul Spek.

De Yamaha RZ250 was in de jaren tachtig een groot succes in de 250 cc-klasse. Logisch dus dat bouwdozenfabrikant Tamiya er een even elegant miniatuur van maakte.

Elegante motorfiets

Yamaha introduceerde de RZ250 in de zomer van 1980. De lichte, elegante motorfiets had al snel succes en werd een bestseller in de 250 cc-klasse. Met zijn vormgeving en prestaties paste de RZ250 ook prima in de lange lijn van tweetaktmotoren van Yamaha.

MotorRAI in Miniatuur Yamaha RZ250, Tamiya, schaal 1 op 12 2

Radiator

De tweecilinder tweetaktmotor van de Yamaha RZ250 was watergekoeld, vandaar dat voor het motorblok een opvallende radiator was gemonteerd. En de RZ250 was ook voorzien van Yamaha’s unieke Monocross-achtervork – een driehoekige draagarm en één schokdemper, die zo’n beetje onder de brandstoftank was gemonteerd tussen het balhoofd en de bovenste punt van de wieldraagarm.

“Tamiya heeft de vormen en verhoudingen van de echte motorfiets weer voortreffelijk verkleind, zoals we gewend zijn van deze fabrikant”

Meesterstuk

Deze plastic bouwdoos van Tamiya heeft de schaal 1 op 12. Dat betekent dat het miniatuur van de Yamaha RZ250 174 mm lang is. Natuurlijk heeft Tamiya de vormen en verhoudingen van de echte motorfiets weer voortreffelijk twaalf keer verkleind, zoals we gewend zijn van deze fabrikant. Ook het motorblok en de prominente radiator zien er perfect uit.

“Aangezien je de bouwdoos de kleuren kunt geven die je zelf wilt, zit er een decalset in voor zowel een lichte als een donkere kleur motorfiets”

Rubber en vinyl

Voor de remleidingen, meterkabels et cetera van de Yamaha RZ250 levert Tamiya keurige vinyl slangetjes mee. De bouwdoos bevat natuurlijk ook synthetisch rubber banden met een realistisch profiel. En aangezien je een bouwdoos de kleuren kunt geven die je zelf wilt, zit er een decalset (stickers en andere decoraties) in voor zowel een lichte als een donkere kleur motorfiets.
En het leuke is: deze bouwdoos – artikelnummer 14002 – is nog nieuw te koop. Op internet vind je hem al voor prijzen rond de dertig euro, maar dat is natuurlijk exclusief verzendkosten.

MotorRAI in Miniatuur Yamaha RZ250, Tamiya, schaal 1 op 12 2

Share Tweet Share Share E-Mail