achtergrondafbeelding

Met je motor over de busbaan?

Hier mag dat niet maar in Londen wordt dat serieus overwogen

6 jan 2019, 10:00  •  Nieuws  •  Door Wim Otten

Sadiq Khan, de burgemeester van Londen,  is warm voorstander voor het plan om motorfietsen in de stad toe te staan op busbanen. In zijn visie kan dat bijdragen aan minder files.

Het stadsbestuur van Londen is al jaren bezig om de doorstroming van verkeer in het centrum op gang te houden. Eerder is al tol ingevoerd voor spitstijden. Om de luchtkwaliteit te verbeteren gelden er milieuzones waar de meest vervuilende voertuigen niet meer mogen komen. En busbanen zijn al vrijgegeven voor taxi’s en als het aan de burgemeester ligt, straks ook voor motoren.

Wel milieuheffing voor oudere motoren

De intentie om de busbanen open te stellen is uitgesproken tijdens een meeting tussen de burgemeester en de Britse Motorcycle Action Group over nieuwe milieu-eisen die in april van kracht worden voor oudere motorfietsen. Londen wil exemplaren die niet aan Euro 3 voldoen (van voor 2007) belasten met een milieuheffing van 12,50 pond per dag als ze de zogenaamde Ultra Low Emission Zone (ULEZ) in rijden. De Motorcycle Action Group stelt echter dat veel motoren van voor 2007 met hun emissie ruimschoots onder de 0,15 g/km NOx zitten en dat is de grenswaarde voor de ULEZ. Voor enkele oudere motoren wordt nu gedacht aan ontheffing.

Idee voor Nederland? Wat denk jij?

In elk geval is duidelijk dat Londen motorfietsen wil omarmen om files te verminderen en doorstroming te bevorderen. Ook in België is eind vorig jaar een wetsvoorstel ingediend om busbanen open te stellen voor motorfietsen. Door de val van het kabinet zal daarover voorlopig geen besluit worden genomen. Idee voor Nederland? Wat denk jij?

Share Tweet Share Share E-Mail