achtergrondafbeelding
Veilig de weg op

Lente! We gaan weer lekker met zijn allen de weg op

Waar moet je op letten om zo veilig mogelijk onderweg te zijn?

5 mei 2018, 8:25  •  Nieuws  •  Door Kris Spithout

Met de eerste zonnestralen van het voorjaar verschijnen ook de motoren weer in groten getale op de weg. Helaas gaat dit vaak gepaard met ongelukken. Zo kwamen er de afgelopen jaren gemiddeld tachtig motorrijders per jaar om het leven. Cijfers die er niet om liegen. Daarom is ons motto ‘veiligheid boven alles’.

Waar moet je rekening mee houden als je na die lange winter eindelijk weer lekker en vooral veilig de weg op wil met je motor? We gaan er gemakshalve van uit dat je motor voor de winterstalling een beurtje heeft gehad en dat hij in een verwarmde ruimte gestald is. Tip: probeer de motor tijdens de winterstalling af en toe te verrijden of beter nog, zet hem met de banden van de grond. Zo krijg je geen platte vlakken op de banden.

De eerste kilometers

Je motor is – als het goed is – technisch in orde. Check voor de zekerheid altijd even het oliepeil, de bandenspanning, de verlichting en de remmen. Ga niet gelijk de snelweg op voor een lange rit maar kijk eerst even rustig op een parkeerplaats of alles goed werkt. Voer daar wat stuur- en remoefeningen uit zodat je het gevoel weer terugkrijgt. Voelt het weer een beetje vertrouwd en werkt alles naar behoren, maak dan eerst rustig een kort ritje.

Opfriscursus? Zo gek nog niet en leuk

Heb je langere tijd niet meer gereden en is je rijstijl wat roestig? Dan is het slim om een opfriscursus te doen. Er zijn diverse instanties waar je terechtkunt voor een korte cursus. Na een cursus van 2-3 uur zijn je vaardigheden als motorrijder weer wat bijgeschaafd en kun je weer vol vertrouwen de weg op. Kijk hiervoor eens op: www.ikwilmotorrijden.nl

Veilig de weg op

Uit onverwachte hoek

Veel ongelukken worden veroorzaakt door automobilisten die je eenvoudigweg over het hoofd zien. Zorg er daarom voor dat je altijd goede reflecterende kleding aan hebt of een speciaal hesje. Anticipeer goed zodat je niet voor onaangename verassingen komt te staan. Na de winter zitten er vaak gaten en barsten in het wegdek, ontstaan door vorst, houd hier rekening mee en probeer die te ontwijken. Mocht er een buitje vallen, houd er dan rekening mee dat de weg glad kan worden door rubberresten. Je remweg wordt in dat geval ook aanzienlijk langer.

Veilig de weg op

Veiligheid boven alles

Je bent als motorrijder zeer kwetsbaar, dat is een feit. Maar je kunt er wel van alles aan doen om gevaarlijke situaties te voorkomen. Zorg ervoor dat je goed voorbereid op pad gaat, rij rustig en anticipeer goed. Zeker weten dat het dan weer een heerlijk motorseizoen wordt. Have fun, ride safe!

Veilig de weg op

Share Tweet Share Share E-Mail
Bovag logo
  • Klantbeoordeling 8,2
  • Altijd BOVAG Garantie
  • 10.500 aangesloten BOVAG garages
  • Heldere All-in prijzen