achtergrondafbeelding
langer doorrijden in het voorjaar

Langer doorrijden met verwarmde motorkleding

Als je lichaamstemperatuur daalt, gaat je reactievermogen ook achteruit

22 feb 2019, 14:35  •  Nieuws
Kris Spithout Door Kris Spithout. De motorolie stroomt deze "Greasemonkey" letterlijk door de aderen. Gek van motoren en liefhebber van het zwaardere Amerikaanse werk.

Het motorseizoen begint weer en we kunnen weer lekker de weg op. Overdag is het heerlijk vertoeven met de juiste motorkleding. Maar zodra het begint te schemeren wordt het al snel kouder. Wil je ook dan nog comfortabel doorrijden, dan is verwarmde onderkleding ideaal. Wij bekijken een paar oplossingen.

Reactievermogen

Wist je dat als je lichaam 1 graad afkoelt, je reactievermogen met 10 procent afneemt? Dat is behoorlijk gevaarlijk. Met verwarmde motorkleding of onderkleding kun je dit voorkomen.

Verwarmde binnenjas

Een verwarmde binnenjas kun je probleemloos onder je motorjas dragen zonder dat het oncomfortabel voelt of je niet meer soepel kan bewegen. Deze jassen hebben een 7 of 12 volt systeem en zijn vaak gemaakt van nylon met een tefloncoating. Ze zijn wind- en waterdicht, maar dat is je motorjas, afhankelijk van de kwaliteit, meestal ook. Soms hebben de jassen hebben een aansluiting voor je verwarmde handschoenen. Dit is merkafhankelijk, helaas sluit niet alles op elkaar aan. In een jas zitten vier warmte-elementen: één op de rug, één in de kraag en vaak twee op de borst. Bij een verwarmde binnenjas (of vest) zit vaak een dubbele aansluiting zodat je de jas ook apart van je handschoenen kunt aansluiten. Standaard krijg je er een accukabel bij geleverd. Voor een premium binnenjas ben je gemiddeld 200 tot 250 euro kwijt.

Verwarmde binnenbroeken

Een elektrisch verwarmde binnenbroek draag je onder je motorbroek. Hierbij zitten de verwarmingselementen vaak aan de voorkant in de broekspijpen en aan de achterkant bij het zitvlak. Je kan je broek rechtstreeks op de accu aansluiten of via een stekker aan de bovenkant koppelen aan je jas. Aan het eind van de broekspijp zit een aansluiting voor verwarmde motorsokken. Ook de binnenbroeken zijn gemaakt van nylon met een tefloncoating en zijn wind- en waterdicht. Voor een gemiddelde verwarmde binnenbroek betaal je al snel 200 euro.

Verwarmde sokken

Verwarmde sokken zijn lekker maar houd er wel rekening mee dat de sokken met de hand gewassen moeten worden, ze mogen niet in de wasmachine. Een andere oplossing voor warme(re) voeten zijn verwarmde inlegzolen. Deze werken op batterijen en gaan tot 22 uur mee. De inlegzolen zijn er in een maat die je zelf op maat kan knippen.

Verwarmde motorhandschoenen

Handvatverwarming is lekker. Als aanvulling hierop kun je verwarmde motorhandschoenen bestellen. Die wijken qua design niet af van de normale motorhandschoenen, alleen zijn ze voorzien van RVS-verwarmingsdraad wat de hand comfortabel opwarmt. De motorhandschoenen zijn verkrijgbaar in textiel en leder en voorzien van extra bescherming aan de bovenkant. Dat is afhankelijk van het model en merk. Ook de handschoenen zijn rechtstreeks op de accu aan te sluiten middels een meegeleverde kabel of te koppelen aan de motorjas. Tussen 150 en 200 euro komen handschoenen van IXS, Macna of Gerbing binnen handbereik en heb je nooit meer koude handen.

Diverse varianten

Verwarmde kleding of onderkleding is instelbaar in verschillende warmtestanden. Dit gaat soms middels een verstelknop die aan de kleding bevestigt zit of via een externe controller. Controllers zijn er in diverse varianten die je ook weer kunt koppelen. Naast kleding die rechtstreeks aansluit op de accu van de motor, is er ook onderkleding die je vooraf kunt opladen. Dat lijkt handig maar als de accu onderweg leeg raakt, kun je hem niet opladen tijdens het rijden. Daar moet je wel rekening mee houden.

Share Tweet Share Share E-Mail
Bovag logo
  • Klantbeoordeling 8,2
  • Altijd BOVAG Garantie
  • 10.500 aangesloten BOVAG garages
  • Heldere All-in prijzen