achtergrondafbeelding

Komt de lichtere motor terug?

Ook Triumph showt handzame 400cc eencilinder motor

4 jul 2023, 17:07  •  Nieuws  •  Door Wim Otten

Een zware is een je ware! Pakweg 40 jaar geleden keek vrijwel elke motorrijder naar de motor met de grootste cilinderinhoud. Nu ligt dat anders. Sterker nog, er tekent zich een trend af richting lichtere motoren. Ook Triumph mengt zich nu in de strijd met de Speed 400 en Scrambler 400 X.

Je hoeft alleen maar door de prijslijsten te bladeren om te zien dat de keuze onder de 500cc aan het groeien is. BMW, traditioneel het merk met de dikste machines, heeft al enkele jaren een eencilindermotor G 310 R. Kijk je bij de Japanse merken dan heb je heel wat te kiezen onder de 500 cc. Ook bij KTAM kan je terecht voor een leuke naked 390 Duke.

Kleinere motorfietsen

De afgelopen jaren zijn er nieuwe merken bij gekomen uit Azië met kleinere motorfietsen. Kijk maar eens naar Mash. Dat merk heeft heel betaalbare motoren met een klassiek uiterlijk. Harley-Davidson heeft recent het doek getrokken van een lichte X 440 met 27 pk. Het blok komt overigens uit India.

Kawasaki 400

Kawasaki maakte onlangs bekend om later in 2023 een viercilinder van 400cc uit te brengen. Dat is de Ninja ZX-4R met maar liefst 80 pk. In de jaren tachtig van de vorige eeuw had je meer van die sportieve lichte vierpitters. Het vlammetje is echter in de jaren daarna gedoofd in Europa door gebrek aan belangstelling en teruglopende verkopen.

Betaalbaar motorrijden

De tijden veranderen kennelijk. Prijzen stijgen. Wil je nog betaalbaar motorrijden dan kijk je naar aantrekkelijk geprijsde exemplaren met een geringere cilinderinhoud. Ze zien er best leuk uit, bieden de modernste technologie en presteren zeker niet slecht. Zo’n Kawasaki Ninja ZX-4R is gewoonweg een zeer rappe motor.

Triumph 400 nieuw

Inmiddels mengt ook Triumph zich aan het front van de lichte motoren met de Speed 400 en Scrambler 400 X. Het is een eencilinder, die eigenlijk behoorlijk presteert. Triumph noemt een vermogen van 40 pk en een koppel van ruim 31 Nm. Dat is best behoorlijk voor een eenpitter.

Triumph Scrambler

De Triumph Speed 400 en Scrambler 400 X hebben een klassiek uiterlijk. Het zijn eigenlijk kleinere exemplaren van de grotere Speed Twin 900 en Scrambler 900. Even geduld is een vereiste, want de 400cc-tjes komen pas in het voorjaar van 2024. De prijzen zijn nog niet bekend, maar reken er maar op dat die best aantrekkelijk zullen zijn.

Share Tweet Share Share E-Mail
Bovag logo
  • Klantbeoordeling 8,2
  • Altijd BOVAG Garantie
  • 10.500 aangesloten BOVAG garages
  • Heldere All-in prijzen