achtergrondafbeelding
Norton Commando 961 Sport MKII

Faillissement dreigt voor Norton Motorcycles

Flinke belastingschuld

30 jan 2020, 7:56  •  Nieuws
Bart Oostvogels Door Bart Oostvogels. Een échte nieuwsjager en liefhebber van auto’s én motoren. Hoe lichter, hoe beter. Rijdt een Yamaha MT-09 in de kleur Ice Fluo.

De bekende Britse motorfietsfabrikant Norton Motorcycles zit in de problemen. Het bedrijf is door de rechter in staat van surseance gesteld. Dat houdt in dat een schuldenaar – in dit geval Norton Motorcycles – uitstel van betaling krijgt met als doel het bedrijf tijd en gelegenheid te geven om zaken op orde te krijgen. Lukt dat niet, dan lijkt het over en uit voor Norton Motorcycles.

Belastingschuld

Hoewel surseance er in eerste instantie op gericht is om toekomst te geven aan een onderneming, kan het ook slechter uitpakken. Norton Motorcycles – gevestigd in Donington Castle – heeft een belastingschuld, te weten 300.000 pond. Als die niet weggewerkt kan worden, moeten de deuren sluiten. Dat is dan overigens niet voor de eerste keer, want in het verleden ging Norton Motorcycles al vaker op de fles.

Cafe Racer - Norton Commando 961 Cafe Racer MK2

Stuart Garner

In 2008 bijvoorbeeld. Ook toen kwam het bedrijf in de financiële moeilijkheden. Succesvol projectontwikkelaar en motorliefhebber Stuart Garner wist het bedrijf toen te redden. Garner gaf in mei 2019 nog aan dat de verkopen sterk in de lift zitten en dat er plannen waren voor het openen van een nieuwe fabriek. Opvallend is dat het Priest House Hotel in Castle Donington – dat ook in handen is van Garner – ook in staat van surseance is gesteld.

Sinds 1898

Het bedrijf Norton werd oorspronkelijk in 1898 opgericht, maar begon pas in 1902 met het produceren van motorfietsen. Bekende modellen zijn de Dominator en Commando. De Britse politie reed in de jaren ’80 van de vorige eeuw nog op de Norton Interpol. Tegenwoordig zijn er ongeveer 100 mensen werkzaam bij het bedrijf. De banen van die mensen staan op de tocht nu een faillissement dreigt voor het bedrijf.

Share Tweet Share Share E-Mail
Bovag logo
  • Klantbeoordeling 8,2
  • Altijd BOVAG Garantie
  • 10.500 aangesloten BOVAG garages
  • Heldere All-in prijzen