achtergrondafbeelding

Deze 105 jaar oude Indian moet 76.500 euro kosten

Een motorfiets met een bijzonder verhaal

2 aug 2019, 10:29  •  Nieuws  •  Door Niels van den Berg

Wie droomt er niet van? Je opent een willekeurige schuur, schuift wat spullen opzij en staat opeens oog in oog met een zeldzame motorfiets. Het gebeurde recentelijk in een Uruguayaanse garage. Nu kun je eigenaar worden van de vondst: een zeldzame Indian Board Track Racer uit 1914.

Indian Board Track Racer

De naam Indian behoeft nauwelijks uitleg. De oeroude Amerikaanse motorfietsenfabrikant werd in 1990 nieuw leven ingeblazen. Sindsdien timmert het hard aan de weg met modellen als de Scout, Chieftain en FTR 1200. Die laatste is het achterkleinkind van de Board Track Racer die we hier laten zien.

Lees ook: Indian presenteert twee stoere FTR 1200 Hooligan racers

 

Board track racing

Board track racing is één van de oudste vormen van motorsport. In de beginjaren van het motorrijden werd er met gestripte motorfietsen op oude paardenrenbanen geracet. Langzaamaan werd de sport steeds professioneler en sneller.

Redenen genoeg voor Indian om een speciale motorsportdivisie op te zetten. Die ontwikkelde in 1911 deze lichtgewicht racer met V-Twin-motorblok en kettingaandrijving. Revolutionair in die tijd!

Topsnelheid: 193 km/u

De V-Twin had vier kleppen per cilinder waardoor hij minder snel oververhit raakte en een betere gasrespons had. Dankzij de innovatieve technologie was de Indian in staat om in een topsnelheid van 193 km/u te halen. Bizar! Het maakte Indian één van de favorieten op het circuit.

Lees ook: MotorRAI in Miniatuur: Indian Sport Scout 1934, New Ray

Onmogelijk om te racen

Dit specifieke exemplaar werd door de Zuid-Amerikaanse coureur Lucchese gekocht. Hij kon helaas niet het volledige potentieel van de Indian benutten. Er waren in Zuid-Amerika geen raceklasses waarin de motorfiets kon racen.

Uiteindelijk gaf Lucchese een aantal demonstraties mee voordat de Indian in de jaren dertig – tijdens de Grote Depressie – in een schuur verdween.

Tachtig jaar verstopt

Daar stond de Board Track Racer meer dan tachtig jaar te verstoffen. De motorfiets werd recentelijk door een Amerikaanse verzamelaar ontdekt. Die gaf hem een grote beurt en liet het uiterlijk onaangetast. De lak is bijna helemaal origineel.

76.500 euro

Interesse in zo’n historische superbike? De Indian gaat op 15 augustus bij veilinghuis Mecum Auctions onder de hamer. Wat betaal je voor een unieke racemotorfiets met een goed verhaal? Mecum Auctions schat de waarde op 67.500 tot  76.500 euro.

Een flinke smak geld, maar dan haal je ook iets unieks in huis. Wie durft er 190 km/u te rijden op deze Indian?

 

Share Tweet Share Share E-Mail