achtergrondafbeelding
Ducati 916 - Massimo Tamburini

De Ducati 916 van Massimo Tamburini is uniek!

Supersportfiets tijdelijk te zien in Ducati Museum

6 aug 2019, 15:17  •  Nieuws
Bart Oostvogels Door Bart Oostvogels. Een échte nieuwsjager en liefhebber van auto’s én motoren. Hoe lichter, hoe beter. Rijdt een Yamaha MT-09 in de kleur Ice Fluo.

In 2019 bestaat de Ducati 916 alweer 25 jaar. Om dit te vieren, kwam Ducati niet alleen met de special edition Ducati Panigale V4 25°Anniversario 916, maar plaatst het merk ook de 916 van niemand minder dan Massimo Tamburini in het Ducati Museum. Die 916 is uniek!

Twee iconen

Voor wie Tamburini niet kent: hij is de ontwerper van de 916, maar je kan hem ook kennen van de Ducati Paso 750. Beide modellen hebben binnen het gamma van Ducati een iconische status en zijn gewilde objecten voor motorverzamelaars. Tamburini overleed jammer genoeg op 6 april 2014.

Prototype

Simona Tamburini – de kleindochter van Massimo – is de huidige eigenaar van de 916 van Massimo. Dankzij haar hulp verschijnt de supersportfiets in het Ducati Museum. Het getoonde exemplaar in het museum in één van de drie prototypes waaraan Tamburini heeft gewerkt tot het moment dat de fiets in 1994 in productie ging.

Windtunnel? Echt niet!

De Ducati 916 wordt gezien als een revolutionair model in het supersportsegment. De aerodynamica en het slimme chassis werden fijngeslepen op de wegen rondom Rimini en op de circuits van Misano en Mugello. Tamburini werkte zes jaar lang aan het perfectioneren van het model. Van een windtunnel moest hij niets weten. De ontwikkeling vond gewoon plaats op het circuitasfalt en op straat.

Ducati 916 - Massimo Tamburini

Glasvezel en koolstofvezel

De motorfiets in het museum is vrijwel volledig gemaakt van glasvezel, maar voor de airbox, uitlaat en kentekenplaathouder is koolstofvezel gebruikt. Verder heeft Massimo’s Ducati 916 vijfspaaks magnesium wielen en een lichtere swingarm. Richtingaangevers ontbreken, net als een kilometerteller. De enige instrumenten die de 916 van Massimo heeft zijn een watertemperatuurmeter en een tachometer.

15 januari 2020

De Ducati 916 van Massimo Tamburini is tot en met 15 januari 2020 te zien in het Ducati Museum in Bologna.

Ducati 916 - Massimo Tamburini

Share Tweet Share Share E-Mail