achtergrondafbeelding

BMW presenteert de spectaculaire R18 custom

De custom motorfiets heeft een bijzondere aandrijflijn

7 dec 2018, 9:54  •  Nieuws
Door Niels van den Berg.

De custom motorfiets-cultuur associeer je misschien voornamelijk met Amerika, maar ook in Japan is de cultuur springlevend. Elk jaar is er in de stad Yokohama de Hot Rod Custom Show waar ontwerpers hun laatste choppers, bobbers en café racers tonen. Dit jaar presenteert BMW in samenwerking met Custom Works ZON deze klassieke racer aangedreven door het prototype van een gloednieuw boxerblok.

Best of show

Custom Works ZON is niet de eerste de beste customizer die BMW benadert. Het Japanse bedrijf bouwt al sinds 2003 motorfietsen en won diverse prijzen met zijn unieke styling. De inspiratie voor het design van de motorfietsen haalt men uit de klassieke racers uit de jaren 20 en 30. De Japanners waren dan ook razend enthousiast toen zij benaderd werden door BMW – dat zelf racete in de jaren 20 en 30 – om een motorfiets te bouwen. De BMW R18 die je hier ziet werd gelijk gekozen tot ‘Best of Show Motorcycle’ in Yokohama.

Splinternieuwe boxermotor

Het echte nieuws zit natuurlijk tussen de twee wielen in, want daar vinden we een splinternieuwe boxermotor. Technische specificaties of prestaties zijn niet bekend, maar de Duitse fabrikant lijkt duidelijk terug te grijpen op het verleden. De boxermotor heeft veel blootliggende onderdelen en de klepstoterstangen, die uit het motorblok steken, springen gelijk in het oog. Het motorblok lijkt zo uit de jaren vijftig of zestig te komen met zijn carburateurs en kenmerkende kleppendeksels.

Met de hand gemaakt

De rest van de BMW R18 springt ook in het oog door het opengewerkte stalen frame en de gigantische wielen (21-inch voor en 26-inch achter). De achterbrug is uit een stuk aluminium gesmeed en de benzinetank, het zadel en voorspatbord zijn met de hand gemaakt. Wat er na de Hot Rod Custom Show met de motorfiets gaat gebeuren, is nog niet bekend. Meer dan 15.000 mensen bezochten het evenement in Yokohama. Het is overigens niet de eerste keer dat BMW flirt met custom motoren. Eerder presenteerde het merk de BMW R7 Nostalgia-kit en in de showroom staat de R nineT café racer. Daarnaast kun je in Berlijn jaarlijks naar het Pure & Crafted festival. Een evenement dat georganiseerd wordt door BMW en volledig in het teken staat van custom motorfietsen. Of we daar volgend jaar de nieuwe boxermotor mogen aanschouwen is nog niet bekend.

Share Tweet Share Share E-Mail