achtergrondafbeelding

330 km/uur met elektrische Voxan?

Coureur Max Biaggi doet gooi naar wereldsnelheidsrecord

29 okt 2020, 15:51  •  Nieuws
Wim Otten Door Wim Otten. Doorgewinterd journalist met heldere kijk op content. Thuis in de wereld van auto’s, vrachtauto’s en techniek maar vooral van motorfietsen.

Morgen, 30 oktober gaat het beginnen: het vestigen van een nieuw wereldsnelheidsrecord voor elektrische motorfietsen. De rijder heet Max Biaggi en hij is gewapend met een Voxan Wattman.

Wattman

Het van origine Franse merk Voxan heeft zich volledig op de ontwikkeling van elektrische motoren gestart. De eerste creatie heet Wattman. Met een elektromotor van 270 kW (367 pk) kun je gerust spreken van een supermotor.

Voxan Wattman in finale fase

De Voxan Wattman zit in zijn finale fase van ontwikkeling. De makers hebben het noeste plan opgevat om met een gooi naar het wereldsnelheidsrecord de nodige publiciteit te genereren. 30 oktober begint deze driedaagse missie op de start- en landingsbaan van Châteauroux Airport in Frankrijk.

Zesvoudig wereldkampioen Max Biaggi

Niet minder dan 12 records in diverse categorieën heeft Voxan in het vizier. Zesvoudig wereldkampioen wegrace Max Biaggi mag de klus klaren in opdracht van de in Monaco gevestigde Venturi Group, waarvan Voxan deel uitmaakt. Een elektrisch avontuur is het ter ere van het 20-jarig bestaan van Venturi. Biaggi heeft het volste vertrouwen dat het gaat lukken, als de omstandigheden een beetje meewerken. De in augustus gedane tests verliepen hoopvol.

Hoofdprijs: 330 km/uur of meer

Het is een bijzonder feest, dat de Wattman en Biaggi moeten zien te bekronen met de hoogst gemeten snelheid ooit voor elektrische motoren. De hoofdprijs ligt voor het grijpen in de categorie van speciale, gestroomlijnde recordmachines. Om die te pakken moet de Wattman het huidige record van 329 km/uur verbreken.

Diverse categorieën

330 km/uur of meer moet worden genoteerd over een afstand van een mijl en dan in twee richtingen. In de categorie van een kwart mijl ligt de lat beduidend lager. Hier staat het record op 87 km/uur. Voor de Voxan Wattman is het verbreken hiervan een eitje met zijn vermogen van 367 pk.

Share Tweet Share Share E-Mail
Bovag logo
  • Klantbeoordeling 8,2
  • Altijd BOVAG Garantie
  • 10.500 aangesloten BOVAG garages
  • Heldere All-in prijzen