achtergrondafbeelding

Zwitserse BICAR: elektrische scooter met dak!

Soort fusie tussen Piaggio MP3 en BMW C1

18 jul 2019, 15:55  •  Nieuws  •  Door Wim Otten

Steeds meer steden proberen scooters op benzine te bannen. De BICAR lijkt een prima alternatief. Hij is volledig elektrisch, haalt 45 km/u, laadt de batterij zoveel mogelijk op met zonnepanelen in het dak en daaronder zit je nog droog ook bij regen. Is dit het Ei van Columbus?

De BICAR is op zijn minst een bijzondere verschijning. Een creatie van twee Zwitsers, Adrian Burri en Hans-Jörg Dennig, die zijn verbonden aan de Universiteit van Toegepaste Wetenschappen in Zurich. In 2016 showden ze het eerste concept. Praktisch gebruiksgemak voor iedereen stond voorop, oftewel: opstappen en wegrijden zonder je eerst in een pak te hijsen en een helm op te zetten.

BICAR heeft overkapping als BMW C1

Kijk je naar het ontwerp dan doet dat denken aan de BMW C1 van begin jaren negentig. Ook deze scooter had een overkapping. Het lukte BMW zelfs om in de Europa voor dit voertuig de helmplicht geschrapt te krijgen. De overkapping bood genoeg bescherming en als rijder zat je op een stoel met een veiligheidsgordel. De 125 cc eencilinder krachtbron leverde genoeg power om  ook de snelweg te kunnen rijden, maar hij was toch vooral bedoeld voor de stad. Na de toch wat aarzelende verkopen is de C1 in 2003 uit productie genomen.

Puur voor stadsgebruik

De BICAR is echt alleen in de stad te gebruiken gezien zijn topsnelheid. De dubbele voorwielen en het knik-stuurmechanisme zijn duidelijk afgekeken van de Piaggio MP3. De elektromotor zit in de naaf van het achterwiel. Die levert 2 kW en krijgt voeding van een batterij van 1 kWh van 48 Volt. De BICAR is 1.450 mm lang, 800 mm breed en 1.885 mm hoog. Zonnepanelen laden de batterij op. Omwisselen voor een vol exemplaar, dat bijvoorbeeld thuis is opgeladen, is ook mogelijk. Je hoeft geen gewichtheffer te zijn, want de batterij weegt 6,1 kg.

Nu productierijp, levering vanaf september

Burri en Dennig stellen dat het voertuig nu productierijp is. De eerste exemplaren komen in september op de markt. Eerst in Zwitserland in de stad Winterthur, de thuishaven van BICAR, en in Baden en Basel. Vervolgens worden de pijlen gericht op Europa en andere wereldwijde markten. Wil je meer weten of al een exemplaar reserveren, dat kan op de website van BICAR. O ja, hij is niet bijster goedkoop. Hij is er vanaf 7.000 Zwitserse Francs..

Share Tweet Share Share E-Mail
Bovag logo
  • Klantbeoordeling 8,2
  • Altijd BOVAG Garantie
  • 10.500 aangesloten BOVAG garages
  • Heldere All-in prijzen