achtergrondafbeelding

Yamaha MT-10 SP van LEGO

Uniek: met werkende versnellingsbak!

19 aug 2023, 14:32  •  Nieuws  •  Door Wim Otten

De BMW M 1000 RR was het eerste model dat je met LEGO-stenen kon bouwen. Nu presenteert LEGO de Yamaha MT-10 SP, bedacht en ontwikkeld door een motorfanaat die al meer dan 30 jaar bij het Deense bedrijf werkt.

De Yamaha MT-10 SP maakt deel uit van de voor volwassenen bedoelde bouwpakketten van LEGO Technic. 1.874 stenen bevat dit pakket van 229,99 euro. Je bent dus wel even zoet om dit apparaat in de schaal 1:5 in elkaar te zetten. 45 centimeter lang, 24 centimeter hoog en zeer gedetailleerd. Hij heeft bijvoorbeeld een werkende versnellingsbak, een technisch hoogstandje volgens LEGO.

Motorfanaat van LEGO

Deze Yamaha was een uitdaging die LEGO-ontwerper Lars Thygesen, een motorfanaat die al meer dan 30 jaar voor de LEGO Groep werkt, maar al te graag aanging. “We wisten dat we een versnellingsbak wilden maken die op dezelfde manier werkt als een echte versnellingsbak in een motorfiets”, aldus Lars. “Daarvoor hebben we een aantal nieuwe elementen ontworpen. De versnellingsbak telt vier nieuwe onderdelen. Een daarvan is de zogeheten schakeltrommel. Daarnaast is er ook een spannertrommel, die eruitziet als een tandwiel dat in acht is verdeeld. En tot slot zijn er nog een schakelvork en schakelring.”

MT-10 van LEGO met versnellingsbak

Het schakelen met deze Yamaha MT-10 SP van LEGO kan met het voetpedaal, precies zoals bij de echte versie van deze naked bike. Die heeft zes versnellingen, de LEGO-versie biedt er drie. De eerste versnelling schakel je in door het pedaal omlaag te bewegen en de tweede en derde door het pedaal omhoog te bewegen. Hetzelfde principe dus als op je eigen motor, met dit verschil dat de LEGO-versie niet rijdt. Het gaat vooral om te laten zien hoe een versnellingsbak van een motor werkt. De LEGO Technic Yamaha MT-10 SP set heeft een schaal van 1:5, wat betekent dat hij op dat gebied de grootste LEGO Technic motor is samen met de LEGO Technic BMW M 1000 RR.

App bij Yamaha MT-10

Bij de set hoort ook een app. Dat is wel geinig! Je hoeft namelijk geen componenten en steentjes los te peuteren om nieuwsgierigen een blik op de LEGO-transmissie te laten werpen. De app biedt een modus voor een röntgenweergave van de motor. Je hoeft alleen maar je camera op het model te richten om de binnenkant ervan tevoorschijn te toveren. De app laat je dan in realtime zien hoe alles werkt. Ook is er een modus om het LEGO model op ware grootte in je kamer te laten zien en een modus om met de echte Yamaha MT-10 SP door een cyberpunkwereld rijden. Wanneer je de gashendel activeert, zie je de motor versnellen, zie je het aantal toeren en hoor je de motor ronken.

 

Share Tweet Share Share E-Mail
Bovag logo
  • Klantbeoordeling 8,2
  • Altijd BOVAG Garantie
  • 10.500 aangesloten BOVAG garages
  • Heldere All-in prijzen