achtergrondafbeelding

Welke elektrische motorfiets heeft de grootste actieradius?

Bij welke heb je meer tijd voor rijden

6 apr 2023, 18:13  •  Nieuws  •  Door Wim Otten

Het aanbod elektrische motorfietsen groeit en dat geldt ook voor de actieradius met een volle batterij. Sommige modellen bieden al meer dan 400 km! Dat begint ergens op te lijken.

Elektrische motorfietsen verkopen mondjesmaat. Jaarlijks zijn het er in ons land nog geen 200 en dat is een schijntje op een totaal van meer dan 15.000 verkochte motorfietsen per jaar. In vergelijking met een ‘old school’ motorfiets met cilinders is duidelijk waarom. Die koop je nieuw voor rond tien mille, terwijl je voor een min of meer even krachtige elektrische al gauw het dubbele moet neertellen.

Elektrische bike?

En als je het al eens leuk lijkt om je been over het zadel van een elektrische bike te zwaaien, dan kan de zogenaamde ‘range anxiety’ je van de koop weerhouden. De beperkte actieradius en het beeld van uren wachten bij een laadpaal zijn niet aanlokkelijk. Een benzinemotor tank je immers in een paar minuten weer vol voor 300 km rijden of meer.

Hoeveel rijbereik?

Zeker, elektrische motoren zijn prijzig. Dat zal niet snel veranderen. Het rijbereik verandert wel en dan in positieve zin. Sommige  modellen, zoals bijvoorbeeld van Energica, halen meer dan 400 km! Dat moet genoeg zijn voor een doorsnee toertocht in Nederland. Door de stille aandrijving jaag je bovendien niet meteen dijkbewoners en fietsende dijkrecreanten in de gordijnen.

Welke elektrische motorfietsen?

Welke elektrische motorfietsen zijn er nu op de markt in Nederland. Wat kosten ze, hoe lang duurt opladen en hoe ver kom je op een volle batterij? We zetten er vijf op een rij en dat zijn op dit moment ook wel min of meer de mainstream modellen.

BMW CE 04

De best verkochte elektrische tweewieler in 2022 was de BMW CE 04 met iets meer dan 80 exemplaren. Inderdaad: een scooter en ook nog eens met een extravagant uiterlijk voor 13.900 euro. Met een rijbereik volgens officiële meting van 130 km en een laadtijd van 65 minuten met een optionele snellader. Dus klaarblijkelijk is in dit geval de kortere actieradius geen hindernis, maar dat komt wellicht omdat een scooter vooral wordt gebruikt voor kortere afstanden in de stad.

Zero Motorcycles

Dit Amerikaanse merk is al zo’n tien jaar actief in Europa en levert meerdere modellen. Het best verkopende model is de nieuwe DSR/X ZF 17.3 vanaf 26.995 euro. In stadsverkeer kun je met volle batterij 290 km afleggen. Ga je ook de snelweg en buitenweg op dan komt het gemiddelde op 216 km. Snelladen kan in een uur.

Energica

Het Italiaanse Energica Motor richt de pijlen op elektrische sportmotorfietsen met hoge prestaties. De bestseller is de naked variant Energica EsseEsse9+. Daarvoor moet je minimaal 27.253 euro neertellen. In de stad is tot aan 420 km af te leggen, gecombineerd 256 km. Ook bij dit model is de batterij met snelladen binnen een uur vol te krijgen. Dat wil zeggen een actieradius van 400 km laden in een uur.

Energica EsseEsse9/Eva

LiveWire One

Aanvankelijk was het de Harley Davidson LiveWire, maar sinds dit jaar is LiveWire een afzonderlijk merk. De One koop je voor een prijs vanaf 25.390 euro. In de stad leg je maximaal 235 km af en gecombineerd is de koek op na 150 km rijden. Ook hier: snelladen tot 80% in 40 minuten en 100% in 60 minuten.

 

KTM Freeride

Eerlijk is eerlijk, het is een elektrische motorfiets maar dan vooral bedoeld om ermee offroad te gaan crossen. Toch noemen we hem even, omdat juist een elektrische crosser het antwoord kan zijn op steeds stringentere eisen aan uitstoot en geluid. De KTM Freeride koop je voor 13.330 euro. Het rijbereik is niet opgegeven omdat hij is bedoeld voor crossen. Opladen van de batterij duurt maximaal 1,3 uur en dan aan een gewoon 220 volt stopcontact. Dat het laden dan toch zo snel kan, komt door de relatief kleine en lichte batterij van 3,9 kWh.

 

 

 

 

 

Share Tweet Share Share E-Mail
Bovag logo
  • Klantbeoordeling 8,2
  • Altijd BOVAG Garantie
  • 10.500 aangesloten BOVAG garages
  • Heldere All-in prijzen