achtergrondafbeelding

Voordringen met motor bij rood verkeerslicht strafbaar!

Rechter doet uitspraak in zaak uit 2019

30 dec 2022, 14:11  •  Nieuws  •  Door Wim Otten

Een lange rij wachtende auto’s voor een rood verkeerslicht met je motor via een linker voorsorteerstrook passeren, welke motorrijder doet dat niet? Het mag niet en wordt ook niet gedoogd, zoals het tussen de file doorrijden op de snelweg. Het blijkt uit een recente uitspraak van de rechter.

De belangenvereniging van motorrijders, de KNMV, belicht de kwestie op zijn site knmv.nl: “We doen het allemaal wel eens, ook wij van de KNMV: bij het verkeerslicht dat op rood staat even naar voren rollen tussen de stilstaande auto’s door. De één doet het uit veiligheidsoverwegingen. De ander komt er eerlijk voor uit dat hij/zij gewoon snel weg wil zijn als het licht op groen springt. Maar ziet een (over)ijverige diender je dit doen, dan kun je toch zomaar eens een boete tegemoetzien. Dat leerden we uit een rechtszaak die onlangs tegen een motorrijder werd gevoerd.”

Rood licht! Aansluiten met je motor in de rij

Het voorval gebeurde al in juli van 2019. Op de kruising van de Deltaweg (N256) bij Goes rolde een motorrijder langs de rijen met stilstaand verkeer om vooraan in de rij te kunnen gaan staan bij het verkeerslicht. Een politieagent zag het gebeuren en besloot de motorrijder staande te houden en proces verbaal op te maken. De reden: “op een kruispunt niet de richting volgen die de voorsorteerstrook aangeeft.”

Filegedragscode voor motorrijders

KNMV: “Of dat nu gebeurde op de sorteerstrook die bedoeld is voor verkeer dat links afslaat of door tussen de twee stroken voor rechtdoor door te rijden. Dat is niet duidelijk op te maken uit het verslag van de rechtszaak. Maar daar gaat het in deze ook niet zozeer om. Het interessante aan deze zaak is namelijk dat de rechter jurisprudentie legt wat betreft de de filegedragscode die in 1991 is opgesteld door Stichting Motorplatform.”

Tussen de filerijen door rijden

Naar voren uit veiligheidsoverwegingen

De advocaat van de motorrijder haalde die filegedragscode aan. Dat het naar voren rijden bij het rode verkeerslicht gebeurde uit veiligheidsoverwegingen. Om niet in de rug gereden te worden door onoplettende bestuurders, geheel volgens de opgestelde gedragsregels voor filerijden.

File voor rood licht is geen ‘file’

Volgens de rechter is de gedragscode hier echter niet van toepassing. “Allereerst is de gedragscode een dringend advies en geen wettelijke regeling. Ten tweede is de code volgens de uitspraak alleen bedoeld om toe te passen bij stilstaand of langzaam rijdend verkeer op de Nederlandse snelwegen”. Ten derde oordeelt de rechter dat een rij stilstaand verkeer voor een verkeerslicht niet onder de term ‘file’ gevat kan worden.

Hoe hoog is de boete?

Dus het mag niet! En als je over de voorsorteerstrook voor linksaf toch de rij auto’s voorbij rijdt, dan moet je ook daadwerkelijk linksaf gaan. Doe je dat niet, dan riskeer je een prent. Als een politieagent je ziet! Anno 2023 bedraagt die boete 280 euro, exclusief administratiekosten! De motorrijder van het voorval in Goes moest 240 euro dokken.

Share Tweet Share Share E-Mail
Bovag logo
  • Klantbeoordeling 8,2
  • Altijd BOVAG Garantie
  • 10.500 aangesloten BOVAG garages
  • Heldere All-in prijzen