achtergrondafbeelding

Ural Air LE: Russische alleskunner op drie wielen

Ural verstopt nieuwe techniek in een robuust ontwerp

23 okt 2018, 19:38  •  Nieuws
Door Niels van den Berg.

Ural is van oudsher een merk van robuuste, militaire motorfietsen met zijspan. De Russische fabrikant bouwt al sinds 1939 motorfietsen met een zijspan. Het basisontwerp van de Ural is in al die jaren niet veranderd, maar de techniek is dat wel. In 2014 zijn elektronische brandstofinjectie, schijfremmen en een hydraulische stuurdemper doorgevoerd. En nu presenteert de fabrikant iets heel moderns.

Ter land en in de lucht!

De Ural Air LE beschikt namelijk niet alleen over drie wielen, maar ook over propellers! Op de zijspan zit een platform waarvan een drone kan opstijgen. Deze drone zit netjes opgeborgen in het bagagevak van de zijspan. De DJI Spark Drone kan voorwerpen ontwijken en tot maximaal vier kilometer hoogte vliegen. Met een ‘Return Home’ – knop keert hij altijd terug naar de Ural.

Windvanger, maar dan anders

Naast tweewielaandrijving en schijfremmen heeft de Ural Air LE ook twee verstralers, Brembo-remmen, Sachs-schokbrekers en een USB-poort. En de fabrikant biedt twee jaar garantie. Een reservewiel en bagagerek maken het robuuste uiterlijk compleet. Ural voegt zelfs een windzak toe aan de Air LE. Daarmee kan je precies zien hoe de wind staat voordat je de drone laat opstijgen.

Ural-Air-LE-Sidecar-Motorcycle

Robuuste reismotor

Ural is hier wat onbekend, maar inmiddels zijn heel wat exemplaren verkocht. Met de tweewielaandrijving staat de Ural bekend als ‘unstoppable’. Werelwijd verkocht het merk al meer dan 3,2 miljoen Urals. In afgelegen gebieden zoals Siberië zijn mensen zelfs helemaal afhankelijk van deze zijspancombinatie. De Ural is dan ook in de meest zware omstandigheden te gebruiken. Misschien is het zelfs de alternatieve reismotor voor wie eens iets anders wil dan een BMW R1200 GS of Honda Africa Twin.

Kopje koffie?

Trek in een Ural Air LE? Wees er dan snel bij! Ural bouwt dit jaar slechts veertig exemplaren. De Nederlandse prijzen zijn niet bekend, maar in Amerika kost de Air LE omgerekend 16.000 euro. Overigens kan de Russische motorfabrikant nog veel meer met een zijspan. Wat dacht je bijvoorbeeld van een koffiebar? Ook voor mensen met honden blijkt de zijspan vaak de optie voor de trouwe viervoeter.

Share Tweet Share Share E-Mail
Bovag logo
  • Klantbeoordeling 8,2
  • Altijd BOVAG Garantie
  • 10.500 aangesloten BOVAG garages
  • Heldere All-in prijzen