achtergrondafbeelding

Update voor lichte en wendbare elektrische Zero FX

Waarom deze motorfiets ideaal is voor de stad?

22 dec 2021, 14:46  •  Nieuws  •  Door Wim Otten

Negen jaar geleden was Zero de eerste op de Europese markt met een elektrisch aangedreven motorfiets. Toen kwam deze Amerikaanse producent met de FX. Voor 2022 is hij bijgepunt en aangescherpt, zodat hij nog beter thuis is in de stadse jungle.

De Zero FX is licht en wendbaar. Hij weegt slechts 131 kg. In de basis is het een voor offroad ontwikkelde motorfiets. Zero prijst hem ook als zodanig aan: “Klaar om bospaden te domineren en evenzeer klaar voor een explosieve start bij verkeerslichten.” Kortom een fiets voor het betere gooi- en smijtwerk en minder geschikt voor langdurig snelweggebruik.

Nieuwe kleur ‘Dune’ voor Zero FX

Voor 2022 krijgt de Zero FX een kleurendisplay van 5-inch en een nieuwe kleur ‘Dune’ die past bij het wat rebelse karakter. Verder is er niet veel veranderd. Alleen het frame is nog een tikkeltje stijver en lichter geworden. Het is gemaakt van aluminium van de kwaliteit die in de vliegtuigindustrie wordt gebruikt.

Lange veerwegen en slechts 131 kg

De korte wielbasis van 1.438 mm, de zithoogte van 881 mm en de balhoofdhoek van 25,4 graden zijn maten die bij een offroader horen. Opvallend is de Showa voorvork met vorkpoten van 41 mm. Dat is vrij stevig voor een motor van slechts 131 kg. Achter is een enkele Showa demper toegepast. De veerwegen zijn fors: voor 218 mm en achter 227 mm.

Hoog koppel

De lithium-ion accu heeft een maximale capaciteit van 7,2 kWh. Niet bijster indrukwekkend, maar het verklaart wel waarom de FX zo licht is. De Z-Force elektromotor levert 15 kW (21 pk) vermogen en kan tijdelijk een boost leveren van 33 kW (44 pk). Het betekent dat je deze Zero met een A2-rijbewijs mag rijden. De trekkracht is wel fors met 106 Nm en daardoor kan de FX inderdaad supersnel sprinten.

Zero FX toch vooral voor de stad

Met de topsnelheid van 137 km/uur kom je niet ver met een volle accu. Reken op zo’n 50 km. Bij 113 km/uur geeft Zero een bereik van 63 km op. In stadsverkeer is een actieradius haalbaar van 146 km in de rijmodus ECO. Omdat de motor dan telkens bij afremmen weer energie terugwint. De Zero FX is kortom ideaal voor kortere ritten in druk verkeer. En laten we wel wezen: met 146 km in de stad kun je een hele dag flink wat ritten maken. Overigens kun je via een app je smartphone koppelen en dan kun je zelf de parameters voor de rijmodus instellen.

Tot vier hulpladers mogelijk

Opladen aan een huishoudelijk stopcontact duurt maximaal 9,7 uur. Korter is mogelijk. Met een hulplader (€ 835,-) breng je de laadtijd terug naar 3,6 uur. Je kunt zelfs maximaal vier van die hulpladers koppelen. Dan is de laadtijd nog slechts 1,3 uur. De basisprijs van de vernieuwde Zero FX is overigens 13.360 euro.

 

 

Share Tweet Share Share E-Mail
Bovag logo
  • Klantbeoordeling 8,2
  • Altijd BOVAG Garantie
  • 10.500 aangesloten BOVAG garages
  • Heldere All-in prijzen