achtergrondafbeelding
Battle of the Kings 2019: Big Rivers Harley-Davidson

Tirol ten strijde tegen motorlawaai

Rijders met (te) luide machines riskeren boete van 220 euro

5 jun 2020, 16:33  •  Nieuws  •  Door Wim Otten

Stof je dB-killers maar af als je vakantieplannen hebt voor Alpenland Oostenrijk. Met name in Tirol zijn ze nodig om een boete te voorkomen. 

Per 10 juni mag de politie in Tirol boetes geven aan rijders van motoren die meer dan 95 dB(A) produceren. Let wel: stationair draaiend! De maatregel geldt voorlopig tot 31 oktober 2020 en alleen voor motoren.

Strenge grenswaarde raakt ook standaard uitlaten

De grenswaarde van 95 dB(A) is behoorlijk streng. Zelfs enkele motoren met standaard volgens de geldende wettelijke geluidsnormen goedgekeurde uitlaten overschrijden die. De BMW S 1000 RR, een Ducati Multistrada 1260 of een Harley Dyna Street Bob zitten met hun geluid net boven deze grens. Voor rijders van deze motoren kan een rit door Tirol dus kostbaar uitpakken. 220 euro bedraagt de boete.

Total ban hing in de lucht

Uit een artikel op de website motorrad.de blijkt dat de belangenvereniging van de Duitse motorindustrie het enerzijds betreurt maar anderzijds blij is dat het niet tot een totale ban van motorfietsen is gekomen. Want een totaal verbod hing in Tirol in de lucht vanwege grote ergernis over de vele motoren op enkele passen en over de geluidshinder. Ook in delen van Duitsland loopt overigens al een discussie om maatregelen in te voeren tegen te luide motoren.

Welke motoren zijn te luid?

Mocht je plannen hebben voor Tirol, check dan hoeveel dB(A) je motor stationair produceert. Een eerste overzicht vind je al in het betreffende artikel op motorrad.de

 

 

 

Share Tweet Share Share E-Mail