achtergrondafbeelding

Te koop: het beste van twee werelden?

Bijzondere Harley-Davidson Aermacchi onder de hamer

3 okt 2019, 14:12  •  Nieuws  •  Door Niels van den Berg

Stel, je wilt eigenlijk een stoere Harley-Davidson, maar tegelijkertijd de behendigheid van een Italiaanse racer. Wat koop je dan? Mogelijk vind je in de Verenigde Staten het antwoord. Daar gaat namelijk deze Harley-Davidson Aermacchi racer onder de hamer.

Van vliegtuigen naar motorfietsen

Harley-Davidson behoeft zeer waarschijnlijk geen introductie, maar bij Aermacchi is dat een ander verhaal. Aermacchi begon ooit met het fabriceren van vliegtuigen, maar na de Tweede Wereldoorlog waren er nauwelijks inkomsten. Daarom besloot Aermacchi in 1951 te starten met de productie van motorfietsen.

In eerste instantie scooters en schakelbrommers met een motorinhoud van 50cc, maar al snel ook motorfietsen met maximaal 350 cc. Dankzij hun lage gewicht, hoogtoerige motorblokken en Italiaanse styling bleken de Aermacchi’s zeer geliefd in de jaren vijftig.

Lees ook: Bijzondere custom: Aermacchi 350 van George Woodman

Harley-Davidson Aermacchi

Aan de andere kant van de oceaan zag Harley-Davidson ondertussen met zienderogen aan hoe de Japanse motorfabrikanten de markt veroverden met lichtgewicht, betrouwbare motorfietsen. Harley-Davidson moest snel reageren en besloot daarom in 1960 50 procent van de aandelen in Aermacchi te kopen. Nog datzelfde jaar bracht het merk de Harley-Davidson Aermacchi op de markt.

Veel succes op het circuit

Met verschillende versies werden uiteindelijk veel racesuccessen behaald. In 1974 nam Harley-Davidson het Italiaanse merk volledig over, waarna Aermacchi van de benzinetank verdween. Onder de merknaam Harley-Davidson wisten ze in 1974, 1975 en 1976 het wereldkampioenschap 250 cc te winnen.

240 km/u

Een bijzondere geschiedenis, waarvan je nu een stukje kunt bezitten. Worldwide Auctioneers biedt namelijk deze Harley-Davidson Aermacchi racer aan. Onder de vuurrode kuip schuilt een 250 cc tweetakt motorblok dat 18 pk produceert en gekoppeld is aan een handgeschakelde vierbak. De topsnelheid bedraagt naar verluidt 240 km/u. Twee trommelremmen moeten ervoor zorgen dat je weer stilstaat.

Zonder reserve

Of het betreffende exemplaar ook een racehistorie heeft is onbekend. De Harley-Davidson Aermacchi is afkomstig uit de collectie van een automuseum. Zeer waarschijnlijk heeft een liefhebber deze motorfiets opgebouwd. Dat doet natuurlijk niets af aan het plezier dat je met deze kleine Harley-Davidson Aermacchi kunt beleven.

De racer wordt zonder reserve aangeboden. Interesse? Bekijk dan hier de advertentie. Zaterdag 5 oktober wordt hij verkocht.

 

Share Tweet Share Share E-Mail