achtergrondafbeelding

Steeds meer ‘groene’ brom- en snorfietsen

Steeds meer elektrische versies de weg op

17 apr 2020, 8:31  •  Nieuws  •  Door Bart Oostvogels

In het eerste kwartaal van 2020 is het aantal nieuw geregistreerde elektrische snorfietsen met 65,6 procent gestegen ten opzichte van dezelfde periode in 2019, zo blijkt uit cijfers van RAI Vereniging, BOVAG en RDC.

Verschil snorfiets en bromfiets

Een snorfiets mag maximaal 25 km/u rijden en is in die zin een lichtere variant van een bromfiets. Je moet op het fietspad rijden, een helm dragen is niet verplicht. Een snorfiets heeft een blauw kentekenplaatje. Een bromfiets – met geel kenteken – mag maximaal 45 km/u rijden. Een helm dragen is verplicht, ook voor de bijrijder. Even kort samengevat…

Kenmerken snorfiets:

Snelheid: max 25 km/u
Helm: niet verplicht
Rijden: fietspad, indien mogelijk
Kentekenplaat kleur: blauw
Rijbewijs: AM rijbewijs (of rijbewijs B)
Minimale leeftijd: 16 jaar
Verzekering: WA verzekering verplicht

Kenmerken 45km per uur (brommer):

Snelheid: max 45 km/u
Helm: verplicht
Rijden: rijbaan binnen de bebouwde kom
Kentekenplaat kleur: geel
Rijbewijs: AM rijbewijs (of rijbewijs B)
Minimale leeftijd: 16 jaar
Verzekering: WA verzekering verplicht

Cijfers

Dit jaar werden er tot en met 31 maart 1.788 elektrische snorfietsen geregistreerd om 1.080 een jaar eerder. Inclusief de bromfietsvarianten werden totaal 2.520 elektrische scooters verkocht en dat is een stijging van 35,6 procent.

Elektrische versies

Steeds meer scooterrijders kiezen voor een volledig elektrische variant. Inmiddels is in 2020 een vijfde van alle nieuw geregistreerde scooters elektrisch. Het betreft vooral elektrische snorfietsen met een marktaandeel van 14,4 procent in 2020. Vanwege het kleinere aanbod elektrische bromfietsen ligt het aandeel hier lager, 5,9 procent. In 2017 lag het totaal aandeel EV nog op ruim twee procent.

Aantallen in Nederland

Inmiddels rijden er 62.900 elektrische scooters rond in Nederland. Dat is 5 procent van het totale scooterpark. Dit lag eind 2015 nog op 2,7 procent (32.105 stuks). De scootersector is qua vervoermiddelen inmiddels koploper in Nederland op het gebied van elektrificatie en dat past ook in de visie van de branche, waarbij versneld wordt ingezet op lokale emissievrije aandrijving.

Klimaatakkoord

Nieuwe snorfietsen dienen conform het Klimaatakkoord vanaf 2025 alleen nog maar elektrisch te zijn aangedreven. Volgens RAI Vereniging en BOVAG is het aanbod van elektrische scooters afgelopen periode flink toegenomen en is ook de actieradius en kwaliteit omhoog gegaan. Hierdoor kiezen meer mensen voor een elektrische scooter.

Totale verkopen

Mede dankzij de populariteit van de elektrische scooter, bleef de totale markt voor snor- en bromfietsen (inclusief benzinevarianten) in het eerste kwartaal van 2020 ten opzichte 2019 stabiel. In totaal werden er 12.419 nieuwe brom- en snorfietsen geregistreerd, om 12.437 in 2019. De verkopen in de maand maart toonden echter als gevolg van de coronacrisis rode cijfers. In totaal werden er 1.448 nieuwe bromfietsen geregistreerd. Een terugval van 18,7 procent ten opzichte van maart 2019. Voor de snorfiets daalde het aantal registraties met 18,1 procent in vergelijk met maart 2019 en werden 2.592 stuks geregistreerd.

Reizen in de anderhalvemetersamenleving

Komende periode is onzeker hoe de markt voor scooters zich ontwikkelt. BOVAG en RAI Vereniging constateren dat de behoefte aan individueel vervoer toeneemt of hoogstwaarschijnlijk toe zal gaan nemen. De scooter neemt hierin een belangrijke plaats in. Beide organisaties benadrukken dat het gros van de scooterdealers en werkplaatsen open is en dat consumenten veilig een nieuwe scooter kunnen kopen of hun voertuig voor onderhoud en reparatie kunnen wegbrengen of op laten halen. Wel wijzen RAI Vereniging en BOVAG op mogelijk vertraagde levering van nieuwe modellen. De scooterindustrie en toeleveranciers liggen bijna allemaal stil. Het is daarom van groot belang dat de industrie ook komende periode weer opstart en de levering aantrekt.

Share Tweet Share Share E-Mail
Bovag logo
  • Klantbeoordeling 8,2
  • Altijd BOVAG Garantie
  • 10.500 aangesloten BOVAG garages
  • Heldere All-in prijzen