achtergrondafbeelding

‘Silent Rider’ campagne in de Eifel

Waarom je straks in Duitsland de db-killer in je vervangingsdemper nodig hebt?

7 aug 2019, 10:13  •  Nieuws
Wim Otten Door Wim Otten. Doorgewinterd journalist met heldere kijk op content. Thuis in de wereld van auto’s, vrachtauto’s en techniek maar vooral van motorfietsen.

Heb je een Akrapovic-uitlaat onder je motor of een soortgelijke ‘sportieve’ demper? Houd de db-killer er maar in als je naar de Eifel gaat.

Geluidsoverlast en dus maatregelen

De Eifel is bij uitstek een gebied voor motorrijders. Heuvels en prachtige bochten lonken. Uit Nederland ben je er in goed drie uur. Het is een prima bestemming voor een weekendje genieten. Dat doen velen ook, steeds meer zelfs. Dat leidt tot overlast en dus komen er maatregelen. Vooral geluid gaat op de korrel. Duitse steden en gemeenten in de Eifel starten de campagne ‘Silent Rider’ tegen geluidsoverlast van motorfietsen.

Optreden tegen ‘zwarte schapen’

Het gaat om de ‘zwarte schapen’ onder de motorrijders. De burgemeesters van de Eifelgemeenten willen motoren zeker niet helemaal bannen. “De Eifel en andere regio’s begroeten nadrukkelijk allen die met een motor een uitstapje maken door ons gebied”, aldus burgemeester Karl-Heinz Hermanns van Simmerath. “Samen met de andere gemeenten en de Bundesverband der Motorradfaher (Duitse evenknie van onze KNMV) spannen we ons in om alleen motorrijders met sancties te treffen, die moedwillig te veel geluid veroorzaken en daarmee de reputatie van andere goedwillende motorrijders beschadigen.”

Extra controle op te luide motoren

Het is dus niet zo dat er geluidsmeters met flitskasten komen in de Eifel, zoals in Engeland. De steden en gemeenten willen harder optreden met hoge boetes tegen rijders met niet goedgekeurde of gemanipuleerde uitlaatdempers (zonder db-killer). De bedoeling is dat vanaf komend voorjaar extra wordt gecontroleerd op uitlaten en het geluid. Verder gaat het in de campagne om voorlichting. Waarom het niet slim is om met te luid klinkende motoren te rijden. Dat te hard geluid kan leiden tot gezondheidsklachten bij omwonenden maar ook bij de motorrijder zelf.

Behalve Simmerath doen ook de gemeenten Heimbach, Hürtgenwald, Nettersheim, Nideggen, Schleiden en Bad Münstereifel mee. Interesse is er ook bij de regio’s Bergisches Land, Rhön, Odenwald, Sauerland, Südhessen en Südschwarzwald.

Share Tweet Share Share E-Mail
Bovag logo
  • Klantbeoordeling 8,2
  • Altijd BOVAG Garantie
  • 10.500 aangesloten BOVAG garages
  • Heldere All-in prijzen