achtergrondafbeelding

Britten testen flitspalen voor geluidsovertreders

Experiment met camera's die te luide motorfietsen vastleggen.

11 jun 2019, 18:11  •  Nieuws  •  Door Wim Otten

Laut ist Out! De Duitse overheid laat het bij borden met waarschuwingen voor motorrijders met minimale geluiddemping. Engeland pakt het serieuzer aan. Daar komen flitspalen voor de herriemakers.

De camera’s komen op verschillende plekken in Engeland te staan. Zeven maanden lang worden ze getest. Als die proef slaagt, dan komen er meer. Ze zijn bedoeld om motorrijders met een illegale uitlaatdemper te beboeten. Een microfoon neemt het geluid op van de passerende motor en een camera maakt tegelijk beelden. Die worden opgeslagen als blijkt dat het uitlaatgeluid boven de wettelijke norm zit. De beelden gaan naar de Britse instantie die de geluidsovertreder op een bon trakteert.

Luide motorfietsen voor velen een kwelling

De Transport Secretary, Chris Grayling: “Geluidsvervuiling maakt het leven voor velen een ware kwelling en heeft ook impact op de gezondheid. Daarom pakken we dit aan. Nieuwe technologie gaat ons daarbij helpen. Ik ben benieuwd hoe de nieuwe flitspalen in de praktijk werken.”

Motorindustrie staat achter proef met flitspalen

De Britse overheid ziet de geluidspalen ook als een middel om de goede motorrijders niet onder een klein groepje geluidsovertreders te laten lijden. Tony Campbell van de¬†Motorcycle Industry Association hierover: “In combinatie met de groeiende geluidsbelasting in onze leefomgeving zorgen illegale dempers, die sommige motorrijders monteren, voor een negatief uitstraling op de hele motorrijders community. Dit draagt niet bij aan het promoten van de voordelen die motorrijden biedt. Alle fabrikanten maken motorfietsen die strikt aan de strenge geluidsnormen voldoen en dus verwelkomen wij deze proef.”

Share Tweet Share Share E-Mail