achtergrondafbeelding

Review – Moto Morini X-CAPE 649 (2022)

Doorstart van legendarisch Italiaans merk en hoe?

29 jun 2022, 13:44  •  Motortests, Nieuws  •  Door Wim Otten

De Zhongneng Vehicle Group in China ontfermt zich sinds 2018 over Moto Morini. De X-CAPE 649 is de eerste creatie die bij een vijftal dealers in Nederland staat. Om direct met de deur in huis te vallen: de X-CAPE oogt lekker en ook kwalitatief lijkt alles dik in orde.

Moto Morini X-CAPE met eerste klas spul

Het Chinese moederbedrijf produceert een slordige 500.000 tweewielers per jaar, dus daar weten ze best wel hoe je een motorfiets in elkaar zet. In Europa zijn we echter verwend met motorfietsen die zijn afgemonteerd met eerste klas spul. Wel nu dat voelen de Chinezen haarfijn aan, want de Moto Morini X-CAPE heeft Brembo-remmen, een voorvork van Marzocchi en het tweecilinder blok is in de basis afkomstig van Kawasaki. Voor de X-CAPE is het aangepast waardoor het 7 pk minder levert en uitkomt op 60 pk bij 8.250 toeren en 56 Nm koppel bij 7.000 toeren.

Uiterlijk een voltreffer

Dus ja, het kan niet anders dan dat het kwalitatief allemaal in orde is bij de X-CAPE. Een motorfiets koop je echter ook met gevoel. Het uiterlijk legt gewicht in de schaal. Vooral in deze zwart-rode kleurstelling met witte striping is het een fraaie motorfiets en dat beweerde iedereen die we tegenkwamen tijdens de test. Kleuren, verhoudingen en details kloppen gewoon. Of je hem van voren, van opzij of van achteren bekijkt.

Het zit hem in details

Leuke details zijn bijvoorbeeld de tricolore van de Italiaans vlag boven de aanduiding 649. Of het zadel dat met wit stiksel is afgewerkt en het aloude merklogo van de adelaar met uitgeslagen vleugels. Je ziet dat terug op tal van plekken op de Moto Morini X-CAPE.

Drie alu-koffers voor prijs van twee

Met de optionele alu-kofferset, zoals op dit exemplaar, is het een indrukwekkende verschijning. Drie koffers voor de prijs van twee bij andere merken trouwens, want top- en zijkoffers plus rek voor de Moto Morini komen op 1.289,99 euro. Ze zijn stevig, afgewerkt met stoffen binnenbekleding en in een koffer zitten nog een vakje en etuitje voor kleine spullen.

 

Rijden met Moto Morini X-CAPE 649

Tijd om te rijden. De paralleltwin draait rustig en de einddemper doet uitstekend zijn werk om de plofjes bescheiden te houden. Het blok pakt mooi op en geeft bij elk toerental thuis als je het gas open draait. Spectaculair wordt het nooit. Dat kan ook niet als je kijkt naar de prestatiecijfers. Genoeg power is er zeer zeker voor lekker vlot toeren en sturen op slingerende binnenwegen. Ook voor het inhalen van langzamer rijdende voertuigen.

Stabiel door 19-inch voorwiel

Door het grote 19-inch voorwiel voelt de Moto Morini X-CAPE stabiel aan. De Marzocchi voorvork met vorkpoten van 50 mm diameter draagt daaraan zeer zeker bij. De dubbele remschijven voor met Brembo-remklauwen leveren meer dan voldoende vertraging en zijn voorbeeldig te doseren. De achterrem overtuigt minder, maar dat is tegenwoordig bij meer motorfietsen het geval.

Hoe stuurt hij?

Met weinig moeite leg je de X-CAPE in de bocht. Hij stuurt met andere woorden licht en is wendbaar. De hoge zitpositie en een breed stuur zoals dat hoort bij een adventure bike of allroad, vergroten natuurlijk het gevoel van controle over de motorfiets. Met een drooggewicht van 213 kg is de Moto Morini goed te hanteren en manoeuvreren. De zadelhoogte is 845 mm en dat betekent dat ik met mijn lengte van 1.80 meter prima de voeten aan de grond kan krijgen. Een verlaagd zadel van 820 zithoogte is een optie.

Complete uitrusting

De ruit neemt opvallend veel wind weg van het lijf en beperkt de wervelingen rond de helm. Meer zelfs dan je gezien zijn omvang zou verwachten. Hij is in hoogte verstelbaar. Led-koplampen zijn standaard en dat geldt ook voor twee USB-aansluitingen. Een groot TFT-kleurendisplay van 7 inch geeft de informatie duidelijk weer. Via bluetooth is de smartphone te koppelen, zodat je je eigen playlist, telefoonlijst en navigatie kunt activeren. De bediening gaat met knoppen links op het stuur. Ook de hendels voor rem en koppeling zijn verstelbaar.

Conclusie

De Moto Morini X-CAPE 649 moet het als allroader opnemen tegen heel wat populaire concurrenten, zoals de Suzuki V-Strom, de Yamaha Tracer 7 of een fiets waarmee hij deels een kloppende hart deelt: de Kawasaki Versys 650. De Italiaan van Chinese makelij of de Chinees met Italiaanse roots kan de vergelijking aan. Het uiterlijk lijkt zelfs een voltreffer afgaande op de reacties van omstanders. Het rijden overtuigt door het soepele blok en voorbeeldig sturen en remmen. Moto Morini, opgericht in 1937 door Alfonso Morini, is nog altijd legendarisch voor oudere rijders. Die weten dat het merk in staat was winnende racemotoren te maken die ook op de openbare weg betrouwbaar waren. Hoe Giacomo Agostini een Moto Morini 175 koos als zijn eerste racemotor. En wie kent nog de fameuze 3 ½, aangedreven door een V-Twin 72° motor ontworpen door Franco Lambertini. De V-twin was tientallen jaren het handelsmerk tot aan de dag van vandaag. De 1200 CorsaCorta heeft nog een motor volgens deze configuratie. Onder Chinese hoede wordt flink geïnvesteerd in uitbreiding van het aantal modellen met de X-CAPE en binnenkort de Seiemezzo, een naked met zelfde paralleltwin blok en frame. Maar misschien nog wel het sterkste wapenfeit van deze nieuwe modellen is de prijsstelling. Want je rijdt de Moto Morini X-CAPE vanaf 8.599 euro en met spaakwielen vanaf 8.999 euro. Dat is echt een scherpe prijs, zeker als je kijkt naar de uitrusting. Met de kofferset zit je nog steeds maar net boven de tien mille. Dat maakt hem zonder meer aantrekkelijk. Dat de spiegels wat trillen, waardoor de blik wazig is, dat kan dan niet echt boeien.

Share Tweet Share Share E-Mail
Bovag logo
  • Klantbeoordeling 8,2
  • Altijd BOVAG Garantie
  • 10.500 aangesloten BOVAG garages
  • Heldere All-in prijzen