achtergrondafbeelding

Loca GPS-tracker, een goede aankoop? – REVIEW

Je motor volgen via GPS zonder abonnement, dat kan

1 apr 2021, 14:46  •  Nieuws
Bart Oostvogels Door Bart Oostvogels. Een échte nieuwsjager en liefhebber van auto’s én motoren. Hoe lichter, hoe beter. Rijdt een Yamaha MT-09 in de kleur Ice Fluo.

In de eerste zes maanden van 2020 zijn er ruim 770 motoren gestolen. In 80 procent van de gevallen worden deze motoren niet meer teruggevonden. Nu is er iets nieuws om dat percentage naar beneden te helpen: een GPS-tracker waarbij je geen abonnement nodig hebt. En het is nog een Nederlands product ook. Dit is de Loca. Een GPS-tracker zonder abonnementskosten.

Eerlijke test

No worries: dit is geen advertorial. Loca heeft ons simpelweg gevraagd om hun GPS-tracker te testen. En dat hebben we gedaan. Naar alle eerlijkheid. In deze test bespreken we daarom de voordelen en nadelen van de Loca GPS-tracker.

Hoe goed is de LOCA GPS-tracker? – REVIEW MotorRAI TV

Nederlands product

Eerst even wat achtergrond: de Loca is een product van de Nederlandse GPS-specialist Nedsoft. Op de markt vind je vooral GPS-trackers waarbij je via een abonnement gebruik kunt maken van de lokalisatieservice. Bij de Loca is dat wat anders. Het is namelijk een GPS-tracker zonder abonnementkosten. Je betaalt eenmalig 95 euro inclusief BTW (79 euro exclusief BTW) en kunt vervolgens drie jaar lang – zo beloven de makers – GPS-locaties van je motor ontvangen.

Kleine kanttekening

Hierbij wel een kleine kanttekening. Loca kan namelijk drie jaar lang 1 locatie per dag versturen, in totaal dus 1.100 keer. Als je updatefrequentie in de instellingen wijzigt, dan heeft dat effect op de levensduur van de batterij. Bij 1 positie per dag staat Loca 23 uur en 57 minuten in slaapstand, hierdoor is de gps-tracker niet detecteerbaar.

De batterijduur

Bij twee meldingen per dag gaat de batterij op papier 1,5 jaar mee, bij 4 meldingen per dag is dat 9 maanden. Wil je 24 meldingen per dag, dan is de batterij na 1,5 maand leeg. En dan is 95 euro best een aardige kostenpost. Beter is dus om het bij 1 melding of 2 meldingen per dag te laten. Alleen bij calamiteiten verhoog je simpel de frequentie via de app.

Installatie

Het installeren kost slechts 2 minuten. Je schroeft, plakt, lijmt, kit of maakt hem vast met tie-wraps aan je motor. Jij bepaalt. Vervolgens download je de app in de appstore (Android of iOS), volgt de stappen en je Loca is actief. Elke dag ontvang je standaard 1 melding over de locatie van je motor. Die melding is vrij nauwkeurig. Tot op drie meter nauwkeurig zelfs.

Niet groot

Groot en zwaar is de Loca overigens niet, want het apparaatje is 7,4 x 5,4 x 2,2 cm groot en weegt 74 gram. De GPS-tracker werkt tussen -20 tot +60 graden Celsius. Ook als de motor buiten staat is er dus geen probleem.

Handige app

De app is ook vriendelijk in gebruik. Het is vrij eenvoudig om door alle menu’s je weg te vinden en om instellingen te wijzingen. Je kunt eenvoudig meerdere Loca’s toevoegen in een app, zodat je al je voertuigen kunt volgen. Via mijnloca.nl kun je ook op je desktop kijken naar de locaties van je voertuigen.

Oppassen!

De Loca kan je eenmalig dichtklikken. Het is helaas niet mogelijk om Loca te openen zonder de behuizing te beschadigen. Houd er dus rekening mee dat indien je deze zelf open maakt dat de waterdichtheid van de behuizing verloren gaat. Dus eerst aanzetten, goed controleren en daarna dichtklikken.

Batterij leeg

Na drie jaar moet je de Loca weggooien, want de batterij opnieuw opladen zit er niet in. Gelukkig is 95 procent van de Loca te recyclen, dus dat scheelt. Een oplaadbare batterij had grote impact op het ontwerp van de Loca. De GPS-tracker is juist zo klein gebleven door de relatief kleine batterij. Bij een oplaadbare batterij was de batterij en het kastje aanzienlijk groter geweest. De Loca zou dan bovendien niet meer makkelijk in allerlei objecten passen.

Conclusie

Al met al is de Loca een relatief betaalbare GPS-tracker die de eigenaar van een motor – of auto, caravan of ander voertuig – wat geruststelling biedt. Voorkomen is beter dan genezen. Het is alleen te hopen dat de dief niet eerst de GPS-tracker verwijderd. Het is dus belangrijk om hem goed uit het zicht te monteren.

Share Tweet Share Share E-Mail
Bovag logo
  • Klantbeoordeling 8,2
  • Altijd BOVAG Garantie
  • 10.500 aangesloten BOVAG garages
  • Heldere All-in prijzen