achtergrondafbeelding

Qooder: een motorscooter met drie of vier wielen uit Zwitserland

Motorrijden met autorijbewijs

16 apr 2020, 14:23  •  Nieuws  •  Door Bart Oostvogels

Qooder – spreek uit als ‘Koeder – timmert hard aan de weg in Nederland. Na de Qooder 3-wiel motorscooter komt er nu een Qooder 4-wiel motorscooter bij. De importeur in Tilburg werkt aan een dealernetwerk en ondertussen zijn de 3- en 4-wiel versies leverbaar.

Met B-rijbewijs rijden

De motorscooter met vier wielen mag net als het al langer bestaande 3-wiel model (QV3) met normaal autorijbewijs (uitgegeven vóór 2013) gereden worden. “Motorrijden zonder motorrijbewijs noem ik het”, zegt Freek Sanders van Well, directeur Qooder Nederland. “Je hebt alle voordelen van ‘lekker de frisse wind voelen’ en de wendbaarheid van de motor en tegelijkertijd de stabiliteit van de auto. Het grootste pluspunt? Je mag hem met B-rijbewijs rijden, als dit vóór 2013 is gehaald. Denk je eens in, dat je thuis kunt kiezen uit in je auto stappen of op je Qooder. Veel files naar je werk of juist een lekker tochtje maken? Dan pak je de Qooder. Veel flexibeler wordt het niet, want het kan allemaal met één rijbewijs.”

Levering

Sanders: “De 3-wiel motorscooter QV3 kunnen we nu leveren. Deze heeft twee voorwielen die met de bocht mee kantelen en zorgen voor rechtuitstabiliteit. Onze start in Nederland krijgt een extra boost met de introductie van ’s werelds eerste 4-wiel motorscooter, met vier kantelbare wielen. Qooder vervolmaakte zijn innovatieve hydraulische kanteltechniek en integreerde die succesvol voor twee voor- én twee achterwielen. Daarmee is hij wendbaar als een motor en stabiel als een auto. De aandrijving gaat op beide achterwielen, dus is de tractie gelijkmatig en voorspelbaar; óók in bochten. Door de centrale plaatsing van de motor in het buizenframe, het overzichtelijke dashboard en de CVT-automaat voelt hij direct vertrouwd.”

Specificaties

De motorscooter van Qooder is 220 cm lang en 84 cm breed. Het maximum toegestane gewicht bedraagt 480 kilogram. De Qooder zelf weegt 280 kilogram. De 399 cc motor levert 23,8 kW (32,5 pk). Het verbruik komt op papier uit op 5,3 liter per 100 kilometer.

Wat kost dat?

De Qooder QV3 begint in Nederland bij 7.999 euro. De Qooder met vier wielen begint bij 11.999 euro of vanaf 138 euro per maand.

Elektrische Qooders

Qooder breidt het modellenaanbod in de nabije toekomst verder uit. Zo volgt er dit jaar nog een eQooder (vanaf 21.490 euro) en een eQV3 (15.990 euro). Dit zijn elektrische versies van de Qooder met vier wielen en de QV3 met drie wielen. De eQV3 krijgt een elektromotor met 34 kW (46 pk) en 106 Nm en een actieradius van 110 kilometer. De eQooder krijgt een Z-Force borstelloze motor en een Z-Force Li-lon batterij, een 45 kW elektromotor met 110 Nm en een range van 150 kilometer.

XQooder en Nuvion

Ook volgt er een XQooder: een light-enduro met vier kantelbare wielen. Die gaat 16.799 euro kosten en komt in het najaar van 2020. De Qooder Nuvion – vanaf 7.799 euro – is een driewieler voor in de stad. Hij krijgt een 278 cc benzinemotor met 29 pk (21 kW) en 27,4 Nm aan koppel.

Qooder Nederland

Qooder Nederland is gevestigd in Tilburg en is de officiële importeur voor het merk Qooder. Aan het eind van 2019 werd het contract getekend, waarbij de ervaring in verkoop en onderhoud van motorscooters en de voortvarendheid in aanpak en visie voor de Nederlandse markt doorslaggevend waren. Qooder Nederland onderzoekt om met een automotive gerelateerde partij een dealernetwerk op te zetten. Want juist omdat Qooders ook met B(E)-rijbewijs gereden mogen worden, kunnen zij heel goed deel uitmaken van een bredere mobiliteitsvisie.

Share Tweet Share Share E-Mail