achtergrondafbeelding

Ombouwen van snorfiets naar bromfiets, kan dat?

In gesprek met de RDW

6 okt 2022, 9:22  •  Nieuws  •  Door Bart Oostvogels

Vanaf 1 januari 2023 is het verplicht dat alle bestuurders van een snorfietsers en eventuele passagiers verplicht een helm dragen. Het RDW verwacht door deze maatregel dat grote aantallen snorfietsers hun voertuig willen laten wijzigen naar een bromfiets.

Ombouwen snorfiets naar bromfiets, denk aan de ombouwkeuring!

Om een snorfiets om te bouwen naar een bromfiets is een ombouwkeuring nodig. Het RDW adviseert aan mensen die dit van plan zijn om te wachten tot 2023 met deze ombouwkeuring.

RDW: “Het ombouwen van snorfiets naar bromfiets is overigens niet verplicht. Ook na de invoering van de helmplicht kan een snorfiets gewoon als vervoersmiddel gebruikt worden. Je moet dan alleen een helm op.”

Verschil snorfiets en bromfiets

Wat is nu ook alweer het verschil tussen een snorfiets en een bromfiets. Heel simpel: een snorfiets is een bromfiets met een maximum snelheid van 25 km/u. Een bromfiets mag 45 km/u. Het ombouwen van een snor- naar bromfiets zal vanaf 2023 sneller verlopen bij de RDW-erkenninghouder, belooft de instantie.

RDW-erkenninghouder biedt uitkomst

RDW: “We adviseren om te wachten, omdat je vanaf 1 januari 2023 voor deze ombouwkeuring – in de meeste gevallen – terecht kunt bij een RDW-erkenninghouder. Bij deze erkende bedrijven kun je waarschijnlijk veel sneller terecht dan op een RDW-keuringsstation. Ook zal een erkenninghouder vaker bij jou in de buurt zitten. Er zijn nu nog geen bedrijven die deze keuringen mogen doen. Zodra deze bedrijven bekend zijn, zijn deze te vinden via onze locatiewijzer.”

Alleen snorfietsen met Europese typegoedkeuring

Erkenninghouders mogen zo’n ombouwkeuring alleen doen voor snorfietsen met een bepaalde Europese typegoedkeuring. Via de RDW-kentekencheck is het vanaf medio oktober 2022 mogelijk om te zien of een snorfiets de juiste Europese typegoedkeuring heeft om naar een erkenninghouder te mogen.

De eigenaar hoeft hiervoor alleen maar het kenteken in te vullen en te gaan naar het tabje ‘Snelheidswijziging snorfiets door erkenninghouder mogelijk?’. Er staat dan simpelweg een ja of nee. Ook mag de snorfiets geen zogenoemde ‘belemmerende status’ hebben, zoals bijvoorbeeld een rijverbod of gestolen. Ook dit is inzichtelijk via de RDW-kentekencheck.

Mijn snorfiets heeft geen Europese typegoedkeuring, wat nu?

Als je snorfiets niet de juiste Europese typegoedkeuring heeft of er is sprake van een belemmerende status, dan maak je een afspraak op een RDW-keuringsstation voor de ombouwkeuring. Dit kan nu ook al.

Flinke boete

Maar het belangrijkste: denk vanaf 1 januari 2023 aan die helm! Want wie vanaf die datum geen helm draagt, riskeert een boete van 100 euro.

Share Tweet Share Share E-Mail
Bovag logo
  • Klantbeoordeling 8,2
  • Altijd BOVAG Garantie
  • 10.500 aangesloten BOVAG garages
  • Heldere All-in prijzen