achtergrondafbeelding
Norton

Te koop: deze Norton leidt een wankel bestaan

Unieke motorfiets duikt bij veilinghuis Bonhams op

16 okt 2019, 14:43  •  Nieuws  •  Door Niels van den Berg

Boxermotoren, lijnmotoren, V-motoren, het zijn allemaal vrije conventionele krachtbronnen voor een motorfiets. Een rotatiemotor kom je daarentegen zelden tegen. Nu is je kans om er één te bezitten. Veilinghuis Bonhams biedt namelijk deze bijzondere Norton Rotaryracer aan.

Rotatiemotor

Rotatiemotoren (wankelmotoren) leidden altijd al een wankel bestaan in de motorfietsenwereld. Veel fabrikanten zoals Suzuki, Yamaha, Norton en zelfs het Nederlandse Van Veen experimenteerden met de technologie, maar alleen Norton en Suzuki slaagden erin om het daadwerkelijk tot serieproductie te schoppen. Suzuki bracht in 1974 de RE5 uit en Norton zette de Classic en Commander in de showroom.

Isle of Man

Suzuki stopte al snel met zijn wankelavontuur, maar Norton ging nog even door. In 1989 presenteerde het de RCW588, een pure racemachine die onder meer het Britse Superbike kampioenschap en de Isle of Man TT won.

Lees ook: Dominerende Norton Dominator

Norton RCW88

Originele Norton’s RCW88 zijn nauwelijks te vinden, maar Bonhams biedt nu een mooi alternatief aan. Al zou je wel even moeten sleutelen. Deze projectmotor is waarschijn gebaseerd op een Norton Classic uit 1987.

Veel onderdelen zoals de carrosserie, het zadel en uitlaatsysteem ontbreken, maar het belangrijkste onderdeel – de rotatiemotor – is gelukkig aanwezig. Documenten ontbreken en verder is het onbekend wie er aan deze motorfiets begonnen is. Bonhams verwacht dat de Norton tussen de 1.100 en 2.300 euro oplevert.

Lees ook: Prachtige Norton Manx 500 uit 1959 te koop

Mooi winterproject?

Zoek je dus nog een mooi project voor de winter? Grijp dan hier je kans. Maak je er een racer van? Of toch een stoere chopper?

Headerfoto: Bonhams.com

Share Tweet Share Share E-Mail