achtergrondafbeelding

Na 15 minuten al kans op gehoorschade bij motorrijden

Gehoorbescherming? Kwestie van doen!

22 feb 2024, 17:34  •  Nieuws  •  Door Wim Otten

Bij constant rijden op hoge snelheid met je motor loop je serieus risico op gehoorschade. Dat komt door de windruis langs je helm.

Al na 15 minuten bij 100 km/u kun je al gehoorbeschadiging oplopen. Met die kennis is het best wel bijzonder dat 75% van de motorrijders (nog) geen oordoppen gebruikt. Dit blijkt uit een onderzoek van Blauw Research onder 1000 Nederlanders in opdracht van Alpine, specialist in gehoorbescherming.

Oorsuizen na lang motorrijden

Toch weet je als motorrijder in je achterhoofd al dat oordopjes echt wel slim zijn. Je herinnert je vast nog wel dat je een keer langdurig hard op de Autobahn hebt gereden en aan het einde van de dag toch een wat suizend geluid in je oor hebt. Alsof je de avond daarvoor naar een luidruchtig concert bent geweest. Natuurlijk verdwijnt die oorsuis na enige uren vaak wel, maar het is wel een signaal!

Motorrijder is zich bewust van gehoorschade

Volgens Alpine is een groot deel van de motorrijders zich echt wel bewust van de kans op gehoorschade. Uit een eigen enquête van de producent blijkt dat 68% aangeeft bang te zijn voor gehoorschade. Dat is een hoger percentage dan onder het publiek dat naar concerten gaat.

Een motorhelm is niet genoeg

Arthur van Keeken, CEO van Alpine: “In eerste instantie denken beginnende motorrijders dat zij door het dragen van een motorhelm al voldoende zijn beschermd tegen gehoorschade. Helaas loop je ook met een helm kans op een permanente piep in je oren. Hoe hoger de snelheid van je motor, hoe meer last je hebt van windruis onder en langs je helm, zelfs bij een hele goede helm.”

Alpine op de MOTORbeurs

Op de MOTORbeurs in Utrecht (22-25 februari 2024), die traditioneel wordt gezien als de start van het motorijseizoen, heeft Alpine sinds jaar en dag de grootste stand en krijgen meer dan 2.000 motorfreaks speciale gehoorbescherming aangemeten. De stand is zelfs drukker dan de stands op de foodcourt. In totaal zijn 23 medewerkers vier dagen permanent gehoorbescherming aan het aanmeten die uiteindelijk de motorrijders gaan beschermen.

Share Tweet Share Share E-Mail
Bovag logo
  • Klantbeoordeling 8,2
  • Altijd BOVAG Garantie
  • 10.500 aangesloten BOVAG garages
  • Heldere All-in prijzen