achtergrondafbeelding
MotorRAI in Miniatuur Ducati Desmosedici Nicky Hayden MOTOGP 2011 Minichamps

MotorRAI in Miniatuur: Ducati Desmosedici van Minichamps

Lust voor het oog

7 jul 2019, 8:21  •  Nieuws
Door Paul Spek.

De Ducati Desmosedici waarmee Nicky Hayden en teamgenoot Valentino Rossi in 2011 deelnamen aan de MotoGP was een 800 cm3 V4 met zestien desmodromisch bediende kleppen. Vandaar die mooie naam, die niet zomaar verzonnen is. Minichamps maakt er een even mooi miniatuur van in schaal 1 op 12.

Desmo-sedici

Al sinds 1954 maakt Ducati gebruik van desmodromische klepbediening. Dat houdt in dat de kleppen mechanisch worden geopend én gesloten – voor dat laatste worden gewoonlijk klepveren toegepast. Desmodromische klepbediening heeft als voordeel dat de kleppen niet gaan zweven en de motor dus ook op de hoogste toerentallen efficiënt draait. En om het lesje compleet te maken: sedici is Italiaans voor zestien.

MotorRAI in Miniatuur Ducati Desmosedici Nicky Hayden MOTOGP 2011 Minichamps

Weinig succesvol in MotoGP

Ondanks het vermogen van 170 kW (230 pk) en de topsnelheid van ongeveer 350 km/h was de Ducati niet héél succesvol in de MotoGP – Hayden werd in 2011 achtste in de eindstand en Rossi zevende.

“De naam Desmosedici verwijst naar de desmodromische klepbediening en het aantal kleppen”

Minichamps doet reputatie eer aan

Miniaturenfabrikant Minichamps heeft een ijzersterke reputatie op het gebied van kwaliteit en details. En ook met deze Ducati Desmosedici doet Minichamps zijn reputatie eer aan. Bekijk die perfecte vormen, de sponsorlogo’s – het Öhlins-logo’s op de voorvork en het Brembo-woordmerk op de remklauwen – en de carbonstructuur van de spatborden en de achtervork maar eens. En de koppelingen en kabeltjes op en rond de motor – heel realistisch allemaal.

MotorRAI in Miniatuur Ducati Desmosedici Nicky Hayden MOTOGP 2011 Minichamps

Schaal 1 op 12

Ook de kuip is zeer gedetailleerd, met grappige details als het kleine Diesel-stickertje vóór op de ruit, een digitaal dashboardje waarop de toerentallen zijn af te lezen. Je zou zó willen plaatsnemen op deze motor, ware het niet dat je twaalf keer te groot bent. Inderdaad, Minichamps maakt dit miniatuur in de schaal 1 op 12; de oplage is 700. En dit is dus écht geen speelgoed, maar vooral een lust voor het oog. Kijken met de handjes op de rug! Al was het maar voor de prijs: 115 euro.

“Ook de kuip is zeer gedetailleerd. Je zou zó willen plaatsnemen op deze motor, ware het niet dat je twaalf keer te groot bent”

Share Tweet Share Share E-Mail