achtergrondafbeelding
Motorplatform

Motorplatform vestigt aandacht op kwetsbare motorrijder

Samenwerking ministerie IenW en Motorplatform leidt tot nieuw Actieplan

28 sep 2018, 10:24  •  Nieuws  •  Door De Redactie

Er moet meer aandacht komen voor de kwetsbaarheid van motorrijders in het verkeer. Minister van Nieuwenhuizen (IenW) heeft daarvoor in samenwerking met het Motorplatform het tweede Actieplan Verbetering Verkeersveiligheid Motorrijders (AVVM 2) ontwikkeld en deze week aan de Tweede Kamer aangeboden. Doel is om de verkeersveiligheid te verhogen en het aantal slachtoffers op de motor verder terug te dringen.

Populariteit groeit maar kwetsbaarheid blijft

Motorrijden is een geweldige ervaring die niet alleen flexibiliteit biedt, maar ook bijdraagt aan vermindering van de files en de parkeerdruk in steden. Niet voor niets dat de populariteit van de motor de afgelopen 30 jaar flink is gegroeid. Het aantal motoren op de weg groeide tussen 1990 en 2016 van 160.177 naar 719.967. Ook de verkeersveiligheid is toegenomen. Het aantal dodelijke motorslachtoffers is de afgelopen jaren gehalveerd van 102 doden in 2002 naar 51 doden in 2017. Ondanks de daling blijft de motorrijder een kwetsbare verkeersdeelnemer.

Actieplan Verbetering Verkeersveiligheid voor Motorrijders

Het Ministerie van IenW heeft nu in samenwerking met het Motorplatform een tweede actieplan ontwikkeld om de verkeersveiligheid van motorrijders te verbeteren (AVVM 2). Het AVVM 2 volgt hiermee het eerdere Actieplan uit 2011 op en is deze week door minister Van Nieuwenhuizen in de Tweede Kamer gepresenteerd. Het plan maakt deel uit van het nieuwe Strategisch Plan Verkeersveiligheid dat later dit jaar naar de Tweede Kamer wordt gestuurd.

Actiepunten

Volgens het Motorplatform is het Actieplan een belangrijke stap om het aantal slachtoffers terug te dringen. Het richt zich met name op het terugbrengen van de risico’s die verkeersonveiligheid voor de motorrijder veroorzaken. Belangrijke maatregelen in dit plan zijn onder meer verbeterde detectie van motorrijders door aandacht voor verkeersveiligheidssystemen in (vracht)auto’s, continue voorlichting, stimuleren van meer slimme veiligheidssystemen op motoren, aanvullend onderzoek naar motorongevallen en meer aandacht voor risicoherkenning bij motorrijles en stimulering van nascholing.

Leden

De partijen ANWB, BOVAG, CBR, FEHAC, FEMA, Landelijke Eenheid Politie, KNMV, LOOT, MAG, MON, Politieacademie, RAI Vereniging, RDW, ROF, SWOV en VVN zijn aangesloten bij het Motorplatform. Het Actieplan verkeersveiligheid motorrijders kun je hier downloaden.

Share Tweet Share Share E-Mail
Bovag logo
  • Klantbeoordeling 8,2
  • Altijd BOVAG Garantie
  • 10.500 aangesloten BOVAG garages
  • Heldere All-in prijzen