achtergrondafbeelding
TomTom Rider 500

Motornavigatie maakt enorme inhaalslag

Motornavigatie brengt je van A naar steeds beter

6 jun 2018, 16:24  •  Nieuws  •  Door Kris Spithout

De huidige motornavigatie systemen vertellen je meer dan alleen de weg. Verkeersinformatie, spraakherkenning, WIFI, handfree-bellen met Siri of Google Now het kan allemaal. Via Bluetooth deel je in een handomdraai de prachtigste routes met al je vrienden.

Er zijn verschillende motornavigatiesystemen op de markt maar wat is het verschil. Wij hebben er een paar voor je bekeken. Die van TomTom en van Garmin, die beide nagenoeg gelijk van prijs zijn.

TomTom Rider 500 en 550 motornavigatie

De navigatiesystemen van TomTom zijn bij de meeste motorrijders wel bekend. De 500 en 550 serie zijn de meest gangbare modellen. Beide zijn supersnel en voorzien van alle mogelijke opties.

De TomTom Rider 500 en 550 hebben een overzichtelijk touchscreen met een schermafmeting van 11 cm (4,3-inch). Standaard hebben ze 16 Gb geheugen en zijn voorzien van een sleuf voor een Micro-SD card. De modellen zijn waterbestendig. De harde behuizing beschermt tegen alle weersomstandigheden.

TomTom Rider 500

Krachtige quad-core processor

De kracht van deze systemen zit vanbinnen, de quad-core processor. Wat merk je daarvan? Het apparaat start veel sneller op, het laden van kaarten en berekenen van routes gaat supersnel en ook zoomen gaat vlot. Het enige verschil tussen de systemen zijn de kaarten. De 500 heeft Europese kaarten en de 550 beschikt over wereldwijde kaarten , die je de rest van de levensduur van het apparaat gratis kan updaten (Lifetime updates).

TomTom Road Trips

Ontdek de prachtigste motorritten. Voorgeprogrammeerd op de 500 en de 550 vind je via My Routes een aantal uiteenlopende routes die je ook weer makkelijk kan delen.

TomTom Rider 500

Draadloos updaten via WIFI

Zowel de 500 als de 550 beschikken over WIFI, wat voor navigatiesystemen momenteel nog uniek is. Kabels kun je thuis laten want updaten kan gewoon draadloos. Routes ontdek je en personaliseer je eenvoudig via MyDrive.

Smartphone connectiviteit

Het is mogelijk om je telefoon te koppelen, de modellen zijn geschikt voor Siri en Google Now. Zo kun je tijdens het rijden via spraakbesturing je vrienden handsfree bellen.

Met de TomTom MyDrive app op je telefoon ontvang je – mits gekoppeld – de traffic services van TomTom. Via deze dienst krijg je op tijd te zien waar files staan of wanneer er een ongeluk gebeurd is op je route.

Via een Bluetooth koppeling met je telefoon verschijnen berichten overzichtelijk op het scherm van de navigatie en is er zelfs de mogelijkheid deze hardop te laten voorlezen.

TomTom Rider 500

Wat kost de TomTom Rider

De TomTom Rider 500 of 550 heb je voor 399,95 euro, inclusief motorhouder, kabels en documentatie. Wil je er wat extra accessoires bij dan is er ook een Rider 550 Premium Pack. Voor 499,95 euro krijg je extra een automontagekit, een antidiefstaloplossing en een luxe beschermtas.

Is er een alternatief?

Garmin was jarenlang marktleider op het gebied van motornavigatie. De Garmin Zūmo 395LM is een goed alternatief als we kijken naar afmetingen en mogelijkheden.

Garmin Zūmo 345LM motornavigatie

De Zūmo 345LM heeft een helder 11 cm (3,4-inch) touchscreen en is bestand tegen alle weersinvloeden. Het scherm is ook in zonlicht goed leesbaar. Hij heeft net als de TomTom 500 Lifetime kaart updates voor Europa. Voorgeprogrammeerde routes, kronkelig of door heuvelachtig landschap vind je via Garmin Adventures Routing.

Garmin Zumo 345LM

Uitgebreide waarschuwingsfuncties

De waarschuwingsfuncties zijn erg handig. Hij waarschuwt o.a. bij scherpe bochten, gewijzigde maximumsnelheid, spoorwegovergangen, of bij overstekend wild of- school-zones. Ook waarschuwt hij bij roodlichtcamera’s, naderende flitsers en als je een straat met eenrichtingsverkeer wil inrijden.

Ook de Zūmo 345LM is via Bluetooth te koppelen aan een smartphone om handsfree te kunnen bellen. De Zūmo 345LM heeft geen WIFI, dus voor installeren en updates moet hij nog wel aan de PC. Met Garmin Express kun je eenvoudig kaarten en software bijwerken en favorieten van en naar het toestel overbrengen.

Geheugensteuntje voor tanken

Standaard is de Zūmo 345LM voorzien van een ingebouwde tripcomputer met digitale brandstofmeter. Deze geeft een indicatie hoeveel kilometer je nog kunt rijden voordat je tank leeg is. Je krijgt een melding wanneer het tijd is om te tanken en ook waar tankstations te vinden zijn.

Camera en bandenspanningsmeter

Wat leuk is van de Zūmo 345LM: je kunt een camera of bandenspanningsmeter koppelen, beide functies als optie.

De Garmin Zūmo 345LM is er voor 399,99 euro, inclusief motorhouder, kabels en documentatie. Wil je meer functies dan heeft Garmin de Zūmo 395LM voor 499,99 euro.

Share Tweet Share Share E-Mail
Bovag logo
  • Klantbeoordeling 8,2
  • Altijd BOVAG Garantie
  • 10.500 aangesloten BOVAG garages
  • Heldere All-in prijzen