achtergrondafbeelding

MotorRAI in Miniatuur: Suzuki GSX1100S Katana

Een echte klassieker in twee schalen verkrijgbaar

28 apr 2019, 9:30  •  Nieuws  •  Door Niels van den Berg

Modelbouw is een mooie hobby, maar al die kleine onderdelen zijn soms een crime om in elkaar te zetten. Tamiya biedt de oplossing: de klassieke Suzuki GSX1100S die zowel in de schaal 1:12 als 1:6 verkrijgbaar is.

Snelste motorfiets ter wereld

De Suzuki Katana is eigenlijk een motorfiets die onder liefhebbers geen introductie behoeft. Toen Suzuki in 1980 de GSX1100S Katana uitbracht, was het de snelste productiemotorfiets ter wereld. Dankzij de hoge tank en gestroomlijnde kuip zat je als bestuurder goed uit de wind, terwijl de 1100 cc grote viercilindermotor met 84 kW (111 pk) doortrok tot 220 km/u. De nieuwste generatie is dit jaar gelanceerd.

Drie smaken

Zo’n icoon mag niet in de vitrinekast ontbreken en daarom bracht Tamiya de GSX1100S Katana in drie smaken op de markt: twee keer in schaal 1:12 en één keer in de schaal 1:6. De originele Katana is voorzien van gedetailleerde onderdelen en kenmerkt zich door het bijzondere kleurenschema. Wil je liever wat specialers, dan kun je in de modelbouwwinkel op zoek naar de Suzuki GSX 750S New Katana.

Mooie details

Die werd in 1983 op de Tokyo Motor Show getoond en heeft futuristische gestroomlijnde kuip waarin de koplamp schuilgaat. Die koplamp is op het schaalmodel in hoogte te verstellen en ook alle remleidingen, bougiekabels en elektronica zijn minitieus nagemaakt. Met zijn gouden lichtmetalen wielen en frame ademt hij de jaren tachtig.

Nauwelijks van origineel te onderscheiden

Het pièce de résistance van dit verhaal is natuurlijk de GSX1100S Katana uit 1980 in schaal 1:6. Dit model is 37,5 centimeter lang en van talloze details voorzien. Dit is een bouwdoos waar je gerust uren zoet mee bent. Eenmaal afgerond heb je een model dat nauwelijks van het origineel te onderscheiden is.

Dubbel en dwars waard

Voor de Suzuki’s Katana in schaal 1:12 ben je in diverse webshops ongeveer 27 euro kwijt. Wil je liever zijn grote broer hebben dan moet je wat dieper in de buidel tasten. Na goed zoeken vinden we op een internet een exemplaar dat 104 euro moet kosten. Een flinke som geld, maar dat ben je al snel kwijt voor motorfietsen in deze schaal. Dankzij de prachtige detaillering is hij het bedrag dubbel en dwars waard!

Lees ook: Reportage: nieuwe Katana ontmoet oude Katana

 

 

 

Share Tweet Share Share E-Mail
Bovag logo
  • Klantbeoordeling 8,2
  • Altijd BOVAG Garantie
  • 10.500 aangesloten BOVAG garages
  • Heldere All-in prijzen