achtergrondafbeelding

Indian introduceert zadelkoeling

Komt beschikbaar voor Chieftain en Roadmaster

26 jun 2020, 9:47  •  Nieuws  •  Door Wim Otten

Billen en bovenbenen koel houden bij een hittegolf valt niet mee. Indian claimt de oplossing te hebben met een ‘revolutionair’ koelend zadel.

Zadelverwarming zal misschien niet bovenaan je checklist staan, zeker niet als je alleen bij mooi weer op de motor stapt. Als het echt heet is, dan zou je koeling van het zadel soms wel eens wensen. Vooral als de motor zelf ook nog voor opwarming van het zitvlak zorgt. Indian Motorcycle heeft technologie ontwikkeld waarmee het zadel is te koelen.

Graphine met nanotechnologie

De Amerikaanse motorproducent spreekt van revolutionaire technologie, waarmee het zadel is te koelen en te verwarmen. Het gaat in essentie om een thermo-elektrische module en zadelbekleding met Graphene. Een stof met nanodeeltjes van koolstof die onder invloed van elektriciteit snel warmte of koude kan afvoeren.

Bekleding wordt koel

De zogenoemde ClimaCommand technologie wijkt af van de systemen die voor koeling van autostoelen wordt gebruikt. Daar wordt door de airco gekoelde lucht door geperforeerd leder langs zitvlak en rug van de inzittenden geblazen. De bekleding van het motorzadel wordt zelf koel door de thermo-elektrische module.

Dus geen zadelventilatie

Koelende stof is op een motor beter dan ventilatie. Je zit immers vaak met beschermende kleding op de motor, die minder makkelijk lucht doorlaat. Als die waterdicht is, dan komt er zelfs bijna helemaal geen lucht doorheen. Dus dan is contactkoeling de enige mogelijkheid om oververhitte billen en bovenbenen op aangename temperatuur te krijgen.

Stof koelt of verwarmt onder invloed van elektriciteit

De temperatuur van het zadel wordt gereguleerd met elektriciteit en een speciale module. Die kan de hitte absorberen van de onderkant van  graphene bekleding, waardoor de bovenzijde koeler wordt. Door de stroomrichting in de module om te keren schakelt de bekleding over van koelen naar verwarmen.

Eerst op Indian Chieftain en Roadmaster

Op het zadel van Indian kunnen rijder en passagier onafhankelijk van elkaar de temperatuur regelen. Voor wat extra comfort zijn armleuningen en een rugsteun leverbaar. De ClimaCommand Classic seat komt eerst beschikbaar voor de toermotoren Indian Chieftain en Roadmaster. Dat zal later dit jaar zijn.

Share Tweet Share Share E-Mail
Bovag logo
  • Klantbeoordeling 8,2
  • Altijd BOVAG Garantie
  • 10.500 aangesloten BOVAG garages
  • Heldere All-in prijzen